Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 17. heinäkuuta 2021

Väärien valintojen asiantuntija * 345

Kuntien ja kaupunkien valtuutetut sekä kansanedustajat eivät ole ainoita yhteisten asioidemme hoitajia, jotka itse valitsemme. Jos tarkkoja ollaan niin heitäkään emme valitse suoraan, vaan äänestämme samalla puoluetta tai valitsijayhdistystä. Valituksi tulevat eniten ääniä saaneet, johon oman lisämausteensa tuovat ryhmien väliset vaaliliitot. Voi käydä niin, että annettu ääni onkin hyödyksi eri puolueelle ja varsinkin ehdokkaalle, jota äänesti. 

Nyt olemme saamassa uuden päättäjäjoukon, sillä Suomeen syntyy parisenkymmentä hyvinvointialuetta, jotka saavat omat maakuntavaalinsa ja edustajansa. Luulen valintojen tapahtuvat samaan tapaan kuin kuntien valtuutetutkin eikä suoralla kansanvaalilla. 

Suoraan henkilöä voimme äänestää ainoastaan presidentinvaaleissa, sillä vain se on suora kansanvaali. Presidentin valitsemme kuudeksi vuodeksi kerrallaan ja hänet voidaan valita yhden kerran uudelleen. Sitä en tiedä onko meilläkin laki Venäjän tapaan. Kun Putin oli välillä yhdet vaalit sivussa, alkoivat hänen kautensa sen jälkeen alusta uudelleen. Nyt itäisessä naapurissamme taitaa olla laki, joka mahdollistaa Kremlissä istumisen kuten meilläkin poikkeuslain turvin Kekkosen ja Tamminiemen aikaan.

Nykyinen presidenttimme, Sauli Niinistö on nauttinut koko ajan kansan suurta suosiota jopa siinä määrin, että joissakin piireissä ulkomailla on pohdittu vaaliemme rehellisyyttä. Siinä pohdiskelussa pärjäämme myös itse. Jos jonkun maan päämies nauttii suurta suosiota maassaan, ovat vaalit mielestämme ilman muuta korruptoituneet tai muuten epärehelliset.

Muistan hyvin ajan, kun nauroimne Neuvostoliiton äänestystä, jossa oli vain yksi ehdokas. Samanaikaisesti unohdimme, että Kekkonen valittiin jatkamaan presidenttinä lähes kuolemaansa saakka emmekä saaneet äänestää ainoatakaan ehdokasta. 

Ei kommentteja: