Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 29. kesäkuuta 2021

Väärien valintojen asiantuntija * 327

Kirjani on pyörinyt ja pyörii loppuun saakka aika paljon kymmenen vuoden aikana kirjoittamieni blogikirjoitusten ympärillä.  Välillä olen kirjoitusaiheiden umpikujissa penkonut aiemmin kirjoittamaani ja poiminut jotain uudelleen mukaan kokonaan tai osin. Tämänkin päivän annos on sellainen.

Sosiaalinen media on tuonut tietoisuuteeni monia ilmiöitä, uusiakin. Yksi niistä on trolleiksikin kutsutut häiriköt, joita en tiedostanut joku vuosi sitten olevan juuri olemassakaan. Häirikkö-termikin on tässä yhteydessä hieman väärä tai ainakin sen alkuperäisestä tarkoituksesta poikkeava. Vexi Salmi saattaa olla sanan luoja ja se lienee peräisin Matti Viherjuuren luomasta, Alkon valistuskampanjasta sekä Vexin siihen sanoittamasta, Irwin Goodmanin Häirikkö-kappaleesta.

Trolli sinällään on internet-slangisana, jolla tarkoitetaan viestiä tai henkilöä, jonka ensisijainen tarkoitus on ärsyttää ihmisiä, aiheuttaa ristiriitoja ja saada vastaukseksi kiihkeitä tai muuten tunteellisia purkauksia. Se voi olla myös vain yritys peittää kirjoittajan omat puutteet käsiteltävänä olevan asian tuntemuksessa. Eräänlaista provokaatiota joka tapaksessa usein siis.

Käytännössä trollausta voi olla äärimmäisen vaikea erottaa pelkästä syvästä tietämättömyydestä, joskin säännölliset trollaajat yleensä oppii tunnistamaan. Ehkä eniten harmitusta aiheuttavat ne, jotka pyrkivät pilaamaan somessa asiallisenkin kysyjän avuntarpeen alamittaisella elämöinnillään. Mainittu harrastus on oiva älykkyyden mittari enkä trolleista juuri mitään myönteistä löydä. Ne ovat kuin Niilo-koiraan tarttuvat punkit tai korvani juuressa inisevä hyttynen.

Mutta vaikka pienuuteni on minullakin, en olisi arvannut jotakuta somessa perin juurin närästävän, kun presidenttimme esitti surunvalittelunsa ensimmäisen, koronavirukseen kuolleen suomalaisen omaisille. Tämä kaikki on antanut viimein vastauksen vuosikymmeniä mieltäni vaivanneeseen kysymykseen: "Voiko tyhjyydessä olla sattumaa?" Ajattelin, ettei voi, sillä silloinhan se lakkaa olemasta tyhjyyttä. Mutta olin väärässä. Trollin korvien välissä voi olla sattuma ja silti pää ammottaa tyhjyyttään.

Ei kommentteja: