Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 7. kesäkuuta 2021

Väärien valintojen asiantuntija * 305

Kuinka sitten bittimaailmassa kannan mainitsemaani yhteiskuntavastuuta? Olin aikoinaan suuren Thaimaan ystävät Faceryhmän jäsen, kunnes ylläpito sulki minut sen ulkopuolelle. Syy lieni, etten pitänyt siitä, kun ryhmä ei sallinut monipuolisen tiedon jakamista maasta kiinnostuneille. Ainoastaan myönteiset asiat olivat sallittuja ja läpäisivät ylläpidon sensuurin. Vähän kuin Pohjois-Koreassa, näin luulen ja ajattelen.

Jonkun mielestä omassa elämässä on
 rentoa meininkiä tai taakkaa tarpeeksi. 
Joten perustin paikallisen, avoimen ja julkisen ryhmän Jomtien Pattaya Beach. Se on kasvanut koko ajan ja rekisteröityjä jäseniä on enemmän kuin pari tuhatta. Avoimuuden ansioista kaikki näkyy kaikille ja kaikki voivat lukea kaikkea. En tiedä lukijamääriä, jotka voivat olla melkoisia, sillä yksittäisellä kirjoituksella saattaa olla ja onkin joskus tuhansia lukijoita. Vain kommentointiin ja julkaisemiseen tarvitaan rekisteröintiä ja jäsenyyttä. 

Toinen syy ryhmän perustamiseen tuli joiltakin suomalaisilta yrittäjiltä, kun kyselin heiltä aikoinaan maksullista mainosta Pattaya Suomi-Seuran kotisivuille. Vastauksena sain, että "ei pysty millään, sillä jos ei esimerkiksi kahta seuraavaa reissua saada buukattua, pitää lopettaa koko touhu". Sitä en kysynyt auttaako siihen, jos ei mainosta.

Joka tapauksessa jotkut yrittäjät ja yksityisetkin käyttävät ryhmää mainostamiseen ja vaikkapa jonkun myymiseen. Ehkä osin tästä syystä sain kimppuuni nettilehden, Thaimaansuomalaisen, joka hankkinee osan leivästään myymällä mainoksia julkaisuihinsa. Tai sitten kyseessä on vain pieni mieli ja kateus.

Kolmas syy oli luoda foorumi, jossa ihmiset voivat purkaa mieltään mieltään painavista asioista. Tai julkaista kuvia ja kertoa vaikka mitä on milläkin retkellä tapahtunut. Eniten kyytiä sivuilla on kuitenkin antanut pienten miesten pieni, suuriääninen joukko kylän koirille ja minulle. Mutta paljon myös kysellään asioista. Missä on se ja se paikka ja mistä voi ostaa hiuslakkaa tai jotain muuta.

Ja neljäs syy oli tehdä foorumi, jossa jokainen voi sanoa henkilökohtaisuuksiin menemättä melkein mistä tahansa mitä tahansa. Tähän joukkoon laitan myös itseni, vaikka silloin tällöin jätän sanomattakin. Joskus kirjoitan kyllä asiaakin ja vastaavasti myös provosoin. Lisäksi jaan paljon Thaimaasta kertovia uutisia. 

Kun joissakin ryhmissä ylläpito karsii kirjoituksia ja lopuksi kirjoittajiakin, niin sitä ei hevin Jomtien Pattaya Beach -ryhmässä tapahdu. Mutta ei ole hyvä sekään edellä mainitulle pienelle ryhmälle, jonka pitäisi vain itse saada sanoa mitä sattuu. Heille tärkeintä tuntuukin olevan oman pahoinvoinnin kylväminen. Kaikkinensa sosiaalinen media on minulle ajanvietteen lisäksi oiva tapa kantaa vastuuta yhteisistä asioista. 

Ei kommentteja: