En ollut Sininauhasäätiön ensimmäinen operatiivinen johtaja, vaan sitä oli toiminnanjohtaja Esa Toivari. Minua palkatessaan kysyi hallitus olisitko toiminnan- vai toimitusjohtaja? Vastasin, että yleisesti ottaen kolmannen sektorin toiminnanjohtajan erottamiseen pitää olla erityinen syy, kun taas toimitusjohtaja saattaa saada lähtöpassit pelkästään luottamuspulan vuoksi. Sen jälkeen hallituksen oli helppo päättää, että olen toimitusjohtaja.
Jo aiemmin olin toiminut Sininauhojen hallituksissa aktiivisesti. Sininauhaliitto oli saanut Olga Hjellmanin merkittävän testamenttilahjoituksen, jossa oli kiinteää omaisuutta, rahaa ja osakkeita. Niiden tuotolla osaltaan esimerkiksi perustettiin sekä ylläpidettiin Helsingin Diakonissalaitoksen Kyläkirkon päivätupaa, Pitskua Pitäjänmäellä.
Vaikka hallituksella oli ammattimainen sijoitusneuvoja apunaan, nielaisi kurssien lasku ison palasen lahjoituksesta. Tästä kaikesta olin päättämässä ja häpesinkin itseäni, sillä en pitänyt väärien valintojen seurauksista, joita en kyennyt korjaamaan.
En halunnut olla yksi heistä, jotka hävittivät Olga Hjellmanin meille uskoman omaisuuden helsinkiläisten asunnottomien elinolosuhteiden parantamiseksi. Ehdotin, että vaihdetaan rahaksi loputkin ja ostetaan asuntoja Helsingistä, jos Raha-automaattiyhdistys avustaa hankintoja 70 %. Näin saimme "palautettua" lahjoitetun omaisuuden arvon ja tuoton lisäksi koko lahjoitus palveli nyt asunnottomia.
Mutta niin tälle, kuin monelle muullekin tapahtumalle on olemassa siistittykin versio. Sen poimin Sininauhasäätiön sivuilta: "Testamenttilahjoitus vaikutti merkittävällä tavalla Sininauhasäätiön toimintaan.
Sininauhasäätiön historiassa yhdellä yksittäisellä testamenttilahjoituksella on ollut merkittävä rooli. Olga Hjellman teki Sininauhaliitolle vuonna 1978 testamenttilahjoituksen, jonka avulla hankittiin Sininauhasäätiön ensimmäisen asumispalveluyksikön Topi-Katin asunnot Hämeentieltä Helsingistä yhdessä Sininauhaliiton ja Samaria ry:n kanssa. Topi-Katissa oli noin 50 asuntoa ja kirkkosali sen asukkaille. Tämä yksikkö toimi vuoteen 2014 asti. Topi-Katin hankkimista rahoitti merkittävällä tavalla myös Raha-automaattiyhdistys.
Tarina kertoo, että testamenttilahjoituksen tehneelle Olgalle oli Sininauhaliiton toiminta tuttua, sillä hänen ystävänsä oli Sininauhaliiton hallituksessa ja Olgalla oli alkoholisoitunut läheinen, joka oli myös asunnottomuutta kokenut.
Sininauhasäätiön toiminnan historiassa tämä oli merkittävä vaihe, jonka jälkeen toiminta laajeni uusien asumispalveluyksiköiden ja toimintojen myötä. Testamenttilahjoituksena saatujen Topi-Katin asuntojen vuokratuotoilla pystyttiin maksamaan omarahoitusosuuksia uusien asuntojen hankkimisessa, jota tuki Raha-automaattiyhdistys investointiavustusten muodossa.
Olga Hjellmanin testamenttilahjoitus oli merkittävä, jotta asunnottomille ihmisille pystyttiin tarjoamaan koteja ja uusia mahdollisuuksia. Tänä päivänä Sininauhasäätiö-konsernilla on käytössään jo noin 600 asuntoa, jotka ovat kaikki asunnottomuutta kokeneiden ihmisten koteina. Lisäksi Sininauhasäätiöllä on päiväkeskuksia sekä monta muuta toimintamuotoa, jolla kohdataan ja tuetaan asunnottomuutta kokeneita ihmisiä."
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti