Kaikki pajut ovat kaksikotisia kasveja ja siksi valkoinen pajunkissa muuttaa väriä – joko keltaiseksi tai vihreäksi. Keltaiset ovat uros- eli hedekukkia ja vihreät ovat naaras- eli emikukkia.
Ne ovat kaksikotisia, joten naaras- ja koiraskasvit kasvavat erikseen. Tätä ei kovin moni tiedä, sanoo biologi Vesa Hyyryläinen.
Suomessa kasvaa noin 20 erilaista pajulajia. Pajujen kukinta alkaa varhain keväällä ennen lehtien ilmestymistä.
Pajujen kukkiminen tietää lintumaailmassa sitä, että ensimmäiset kirjosiepot Afrikasta ovat saapuneet, sillä kukinta lisää myös hyönteisten määrää. Juuri nyt on se aika käsillä, kun hyönteissyöjien määrä lisääntyy koko ajan.
Koskaan minulle ei ole selvinnyt miksi minunkin piti kerätä yhteiskoulun 2 ensimmäisellä luokalla 80 kasvia, kuivata ne kesän aikana ja laittaa teipillä kansioon paksuille papereille.
Oli myös etsittävä niille nimet. Jos tähän asti tämän ymmärsin niin latinankielisten nimien ja heimojen opettelu ulkoa oli minulle yhtä outoa kuin hebrea. Sen vuoksi niitä tankkasin opettajan johdolla monen koulupäivän jälkeen "yksityisopetuksessa" tuntitolkulla. Paju ei ollut kuitenkaan niiden joukossa, sillä katsoin sen olevan puu.
Mutta kevään tulon ja orastavan kesän se tuo minulle mieleen yhä. Pajunkissat keväthankineen, tekemäni pajupillit ja kasvihuoneeseen laittamani kasvien tukikepit. Jotka työntävät uutta versoa paremmin kuin istutetut herneet, tomaatit, kurkut ja monet muut. Kaivon paikkaakin haarapajun avulla katsottiin js etsittiin. Niin isäni kuin minäkin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti