Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 25. toukokuuta 2020

Kultaranta-keskustelut

Eilen satuin istahtamaan TV:n ääreen, kun siellä keskusteli ja vastaili kysymyksiin kolme, ehkä Suomen poliittisen vallan ylintä päättäjää.

Valtakunnan presidentti Sauli Niinistö, ainut näistä kolmesta, jonka kansa valitsee suoraan. Hänellä on merkittävä valta muun muassa ulkopolitiikassa, nimityksissä ja lakeja säädettäessä. Kansan arvostus on oma lukunsa ja Sale putoaakin palliltaan lain takia, ei siksi, että kansansuosio olisi hiipunut.

Sitten hierarkian kakkonen, eduskunnan puhemies Matti Vanhanen, jonka valitsijat valitsee kansa eduskuntavaaleissa. Hän on siis itsekin yksi kahdestasadasta kansanedustajasta. Joka käyttää valtaa eduskunnan sisällä, mutta ei välttämättä sen ulkopuolella, sillä hän ei ole edes puolueensa puheenjohtaja.

Ja kolmantena pääministeri Sanna Marin, jonka hänetkin valitsee kansan valitsema eduskunta. Mutta jonka ei itse tarvitse olla edes kansanedustaja, kuten ei muidenkaan valtioneuvoston eli hallituksen jäsenten. Hänellä on suuri valta varsinkin johtamassaan hallituksessa, sillä takana on Suomen suurin puolue.

Vaikka kansa on riittävän viisasta (vai tyhmää?) valitsemaan ison osan valtakunnan asioiden hoitajista, tarvitsee se kuitenkin aika liudan kuukausipalkkaisia selittäjiä televisioon, radioon ynnä muille foorumeille. Jotka keskustelun päätyttyä keskenään kertovat toisilleen ja meille kaikille studioiden nojatuoleissa mitä kukin sanoi ja tarkoitti.

Jäin pohtimaan sitäkin, että ovatkohan kuurot keskivertoa älykkäämpiä, sillä heille noin yleisesti ottaen riittää, että paneelissa sanottu tulkataan heidän omalle, eli viittomakielelle. Näiden kuukausipalkkaisten selityksiä ei useinkaan enää tarvitse tulkata. Minä tulkitsen tämän niin, että siksi koska selkeästi sanottu menee heille kerralla jakeluun.


Ei kommentteja: