Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 20. huhtikuuta 2020

Kaksinaamainen pukki kaalimaan vahtina

Lieko korona-aika mikä saa minut marmattamaan yhdestä sun toisesta asiasta. Niin tänäänkin.

Aamumaljani läikähti yli, kun ministeri Paatero loihe lausumaan, että täytyy selvittää voisiko Veikkauksen pelituottojen vähenemistä paikata muun muassa nettipelaamista lisäämällä.

Kupissa ei paina mitään hänelle, taloudellisesti hyväosaiselle, vaikka tiedotusvälineet suoltavat ongelmapelaajien hyvää mieltä, kun kaiken maailman ruokakauppojen edustoilla olevat peliautomaatit ovat suljettu koronan vuoksi. Hänellekin numero yksi on raha.

Veikkaus onkin aikamoinen rahasampo valtiolle, jonka liikevaihto on vuositasolla pitkälti toistakymmentä miljardia. Viivan alle jää jaettavaa hyviin tarkoituksiin 10 %.

Jonka jakamisessa lähes puolessa ovat mukana kaalimaan omat pukit. Kansan valitsemia poliitikkoja enin osa. Sanoo Hesarin tutkimus.

Mutta eivät asiat toisin ole toisessa, valtion monopolissakaan. Viinanmyynti ja -valmistuskonserni Alkossa tai mikä lienee nykyisin nimeltään.

Sen liikevaihto taitaa olla 1,5 miljardin euron paikkeilla. Tämänkin lafkan luottamuspaikat on täytetty poliitikoilla.

Vuosi, pari sitten Alko teetti oman tutkimuksen, jonka mukaan viinanjuonnin välittömät haitat olivat niin ikään reipas puolitoista miljardia.

Vaikka minulla ei vaihtoehtoa olekaan tarjottavana, esitän kysymyksen: "Missä ovat voittajat?"

Näissä meikäläisen älyllä enemmän tai vähemmän hölmöissä hommissa, jotka tahkoavat rahaa päihde-, nikotiini- ja peliriippuvaisten kustannuksella, on yksi mieleni mukainen poikkeus.

Se on tupakka ja tupakoitsijoiden ahtaalle laittaminen. Se kertoo, että keinoja on, jos on haluja ja kaalimaan pukit vaihtavat pusseihinsa puhtaita jauhoja. Tupakkaverojenkin määrä on 1,5 miljardin paikkeilla.

Mutta kuten alkoholisti ja peliriippuvainen, niin myös nikotinisti etsii keinot tavan ylläpitämiseksi.

Paikallislehti kysyi kotikuntani pormestarilta kuinkapa sitten, kun vihreiden pakkausten mentholsavukkeet joutuvat EU:ssa pannaan?

Siihän auttaa kekseliäisyys, suku ja ehkä hieman valikoiva lainkuuliaisuuskin. Vaikka en tupakointia arvostakaan, arvostan Arton linjakkuutta ja sitä kuinka hän sen lehden mukaan sanoi 🤣.

Ehkä kytkennät ja korruptio ovat eri asioita. Tätä pohdin, kun katsoin Hok-Elannon edustajiston vaalien ehdokaslistoja. Ja sitä kuinka liikenneasemat ovat saaneet ja saavat hyviä liikepaikkoja.

Eikä maankuululle, pienelle Turusen kyläkaupalle coutermakkaroineen ollut enää tilaa ABC-mammutin mestoilla.

Ei kommentteja: