Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 12. helmikuuta 2020

Merikonttikoti, ratkaisu asunnottomuuteen, osa 2

Eilen kirjoitin asunnottomuuden kovan ytimen poistamisen erilaisista vaihtoehdoista, joista tiedän melko tavalla.

Toivottuun lopputulokseen ei päästä Suomessa koskaan ilman niin sanottuja mummon mökkejä, missä kukin saa asua tavallaan.

Niiden tulisi olla profiililtaan sellaisia, joissa asumisen raamit ja palvelut määritellään kunkin sen hetkiseen tarpeeseen ja tapaan elää. Eikä niin, että on kyettävä ja ennen kaikkea haluttava muuttua.

Niille kaikille, jotka eivät tätä ymmärrä, olisi hyvä yrittää selittää edes itselleen miksi asunnottomuutta ei juuri esiinny haja-asutusalueilla.

Onkin surullista ajatella, että mikä olisikaan meillä asunnottomuuden suhteen tilanne ilman talvipakkasia. Tämä kaksiteräinen miekka auttaakin jossain määrin asunnotonta, sillä suomalainen ihminen, eikä koneistokaan halua hevin omalle tunnolleen monia paleltumiskuolemia.

https://kotiliesi.fi/koti/sisustus/pariskunnan-koti-rakennettu-kahdesta-merikontista/

Hajasijoitetuissa mummon mökeissä ihmiset elävät elämäänsä ilman ulkopuolelta tulevia muutospaineita. Sosiaaliset talonmiehet käyvät määräajoin huoltamassa kokonaisuutta rakennuksineen ja asukkaineen. Yksinkertaista, itsemääräämisoikeutta kunnioittavaa, edullista ja taatusti toimivaa.

Lähes kymmenen vuotta sitten teimme eilisessä blogissa mainitsemani koetalot merikonteista, joista suuremman esittelimme Hyvinkään asuntomessuilla. Myös sen, 50 m² Duokodin rakensimme Vihdissä, josta kuljetimme tulevan kotimme yhdellä kerralla messualueelle rekka-autolla ja laskimme alas auton omalla nosturilla.

Muutaman tunnin juttu matkoineen ja Merikonttikoti oli asumiskunnossa. Saman operaation toistimme Hyvinkäältä messujen jälkeen nykyiseen sijoituspaikkaan Tuusulan Jokilaakson.

Ilman kunnallistekniikkaan kytkemistä, joka ei ole ainut vaihtoehto, sillä Jokilaakson koti kerää omat jätevetensä ja käyttää talousvetenä 1000 litran säiliöön tuotavaa vettä. Yhden ihmisen taloudessa huoltoväli tältä osin on 2-3 kuukautta.

Wc:nä käytän ja käytimme kahtakin eri kompostoiva käymälää. Separettia ja Multoaa. Toki polttava käymäläkin on mahdollinen, kuten myös kunnallistekniikkaan liittäminen.

Koska Merikonttikoti lasketaan alas esimerkiksi betonipalkkien päälle, se ei vaadi viranomaisilta pysyvää rakennuslupaa, sillä koti on aidosti siirrettävissä. Luvan saaminenkin on helpompaa, kun viranomaisen ei tarvitse tehdä pysyvää sijoituspäätöstä.

Merikottikotia Jokilaaksossa on käyty kuvaamassa Venäjän ja Ruotsin televisioita myöten. Siitä on tehty myös monia lehtijuttuja, joista yhden linkin löydät blogin keskivaiheilta ja toisen  tämän linkin alta.

Ei kommentteja: