Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 27. lokakuuta 2019

Elämä on laiffii

Elämä, se ainoa joka minulla on, on tosiaan elämisen arvoista. Iloineen sekä suruineen ja siltä väliltäkin.

Tälle hetkellä vietän sitä Pohjois-Thaimaassa, Chiang Raissa edelleen puuhastellen aamupäivisin puutarhassa karsien pokasahalla hedelmäpuiden kuivuneita oksia.

Kun kysyin isännältä, katsovatko viranomaiset tekemiseni työksi, oli vastaus, että ei tietenkään, kun siitä ei makseta palkkaa, etkä ole myymässä palveluita etkä ruokaa etkä tavaroita etkä mitään muutakaan. Mukava tavata maassa jo kauan asunut suomalainen, jolle maan käytännöt näyttivät selviltä.

Mutta se mikä on täällä pohjoisessa näin selvää, ei välttämättä ole samoin esimerkiksi Pattayalla. Tai ehkä onkin, mutta me suomalaiset väännämne sen muuksi.

Pidän nimittäin lähes 2000 jäsenen Jomtien Pattaya Beach -ryhmää, jossa jaetaan infoa ja joskus keskustellaan. Ja kinataankin, joka usein päättyy henkilökohtaisiin solvauksiin. Siitä saan osani, sillä moni uskoo omassa päässä istuvan ainoan totuuden.

Kerronpa tähän esimerkin. Kun jaan suoraan Thaimaan suurlähetystön sivuilta ohjeen,

"Viimeisen kolmen kuukauden ajalta tiliote englanin tai suomenkielinen, jossa jokaisen kuukauden loppusaldo on vähintään 600 euroa tai 1200 euroa/perhe (Jos on sama sukunimi). Tiliotteessa tulee olla omistajan nimi."

alkaa kinaaminen siitä, mitä virkailija kulloinkin ottaa hakemuksen liitteeksi. Vaikka en puhuisi siitä lainkaan.
Jotkut eivät voi hyväksyä, että jos sinulta pyydetään tiliote kolmelta kuukaudelta, jossa jokaisen kuukauden loppusaldo on 600 tai 1200 euroa, se ei tarkoita, että pyydetään ainoastaan kolmen, kunkin kuukauden viimeisen päivän saldoa.

Itse käsitän ja tiedän myös, että virkaijalle lähes aina riittää kunkin mainitun kuukauden viimeisen päivän saldo. Mutta ei aina eikä varsinkaan kaikissa viisumityypeissä.

Sillä saldo ei ole sama asia kuin esimerkiksi O-A viisumissa vaadittava saldotodistus. Se on pyydettävä pankista erikseen englanninkielisenä ja pankkivirkailijoiden oikeaksi todistettuna.

En kuitenkaan taida ryhtyä tällä kertaa väittelemään siitä, jos tai kun joku on saanut viisuminsa muilla papereilla ja keinoilla.

Mutta omat koukeronsa on Suomenkin viranomaisilla. Jos mainitsemani englanninkielinen, todistettu saldotodistus on pankissa printattu tai muuten siellä otettu kopio, voi "paperisota" tyssätä jo maistraattiin. Notaari saattaa nimittäin sanoa, että hän todistaa vain alkuperäisillä allekirjoituksilla olevan saldotodistuksen 🤣🤣.



Ei kommentteja: