Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 17. maaliskuuta 2019

Iloinen veronmaksaja kiristelee hampaitaan

päivis: Olen usein kehunut olevani iloinen veronmaksaja, sillä olen hyvin tietoinen siitä, että moni hyvä asia, josta me suomalaiset saamme nauttia, on meidän veronmaksajien ansiota. Tänään jouduin kuitenkin kiristelemään hampaita.

Sain vinkin, että Ylellä on näytetty hyvää kotimaista komediasarjaa nimeltä M/S Romantic. Netissä sitä ylistettiin jopa mahdollisesti parhaimmaksi ikinä Suomen televisiossa pyörineeksi sarjaksi.

Oli se sitten niin erinomainen kuin kehuttiin tai ei, olisin sen mielelläni katsonut, kun se kerran on Yle Areenalta nähtävissä. On noita Yle-verojakin tullut makseltua ihan kiitettävästi, joten ajattelin saada vastinetta rahoilleni. Kaivoin Yle-tunnukseni pilvestä esiin ja kirjauduin Areenaan.

Mutta mitä h----ttiä? M/S Romantican jaksojen kuvat kyllä näkyvät tietokoneen ruudulla, mutta kuvien keskellä olevasta hässäkästä tiesin: ohjelma ei ole katsottavissa ulkomailla. Kyllähän tuo kyseinen sarja pyörii Areenalla vielä pitkäänkin, mutta ei se tieto yhtään lämmitä, kun seuraavaksi selailin muuta Areenan tarjontaa huomatakseni vain, että vain pieni osa ohjelmista näkyy maan rajojen ulkopuolella. Tätä on vaikea käsittää, kun mekin asumme Thaimaassa jopa puoli vuotta yhteen soittoon.

Kiitti sitten vaan kovasti tästäkin, Yle.
Joku neropatti varmaan osaisi selittää, mistä tuollainen hölmöys johtuu. Jotenkin vielä ymmärrän ulkomaisten elokuvien, sarjojen, dokumenttien ja muiden ohjelmien näkymättömyyden, kun niissä voi olla tekijänoikeusseikkoja, jotka estävät näyttämisen meille ulkomailla asuville ja oleileville suomalaisille. Mutta sitä en käsitä, miksi kotimaisissa ohjelmissa on tällainen rajaus.

Selailin masentuneena muuta, katsottavissa olevaa tarjontaa: jokunen vanha (lue: ikivanha) Suomi-Filmi ja ihan yhtä ikiaikaisia iskelmäohjelmia, niitä, joista mustavalkotelevisioiden omistajat saivat 1960-luvulla nauttia. Kyllä, tiedän, että uutisetkin voi Areenalta katsoa, vaikka niistä täytyy välillä sanoakin, että EVVK.

Tiedän, että palautteiden antaminen harvoin kannattaa. Nyt olin kuitenkin niin tuohduksissani, että oli ihan pakko avautua Ylelle tästä äärimmäisestä typeryydestä. Olihan tietysti kiva huomata, että veronmaksajien rahoilla oli nettisivuille laitettu hyvin helppokäyttöinen mahdollisuus antaa palautteita. Vähän ärhäkämmin olisin näin jälkeen päin ajatellen voinut silti mieleni pahoittumisen ilmaista. Nyt ei varmaan sanomani hätkäytä Yleä tippaakaan.

Ei kommentteja: