Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 9. maaliskuuta 2018

Thaimaan ääniä

päivis: Tänä aamuna heräsin sateen ääniin. Ukkonenkin taisi jossain kauempana jyrähdellä. Sateet ovat näköjään palanneet viikkojen tai ehkä kuukausien jälkeen. Yleensä Thaimaassa meillä aamun ääninä ovat makuuhuoneen ikkunan takana laulavat linnut.

Täällä päivittäinen äänimaailmamme on hieman erilainen kuin Suomessa. Siellä asumme maalla, tosin lähellä Helsinki-Vantaa-lentokenttää, joten ääniä tuottavat lähiluonnon lisäksi ajoittain laskeutuvat koneet. Usein niitäkään ei kuule ja näe päiväkausiin.

Kun asuimme Helsingissä joskus yli viisi vuotta sitten, kotiin kantautuviin ääniin kuului tavanomaisen liikenteen lisäksi ratikkakiskojen kirskunta. Pidin niistä, vaikka muuten liikenteen äänet eivät olekaan erityisen korvaa hiveleviä. Noita samoja ääniä sai tietysti kuunnella töissä ollessa.

Thaimaassakin asumme kaupunkimaisessa äänimaisemassa. Liikenteen ääntä kantautuu meille varsinkin pääkadun, Chaiyapruekin suunnalta. Ne ovat enimmäkseen mukavia tai ainakin siedettäviä ääniä. Joskus kuuluu mölyä, kun täkäläiseen tapaan yksi tai kaksi kovaäänisautoa ajaa hiljakseen ohi mainostaakseen jotain tavaraa, liikettä tai tulevaa tapahtumaa.

Kun kotimme oli soi Welcomella, joskus meille kantautui alhaalta kadulta naisen kovaääninen huuto "lotterii, lotterii". Hän kauppasi arpoja, joita thaimaalaiset kovin hanakasti ostavat. Luottavat ehkä hekin, kuten suomalaiset lottoajat siihen, että joskus se suuri päävoitto osuu kohdalle.

Joistain äänistä voi mennä
vaikka hermot.
Laulavia lintuja ei kaupunkialueilla tunnu olevan kovin montaa lajia. Varpusen visertävät ihan niin kuin Suomessakin ja joskus niitä on ikkunan takana isompikin parvi keskustelemassa keskenään. Kovin tutuksi ja meitä miellyttäväksi laulajaksi on tullut lintu, jota emme koskaan ole onnistuneet näkemään. Se ikään kuin kiihdyttää ääntään jonkin aikaa ollakseen taas hetken hiljaa. Kyseistä lintua kutsutaan kuulemma nimellä nokhau.

Vielä viime talven reissuilla asuntoomme kantautui usein rakennustyömaan meteliä. Päätimme hyväksyä äänet, kuinkas muutenkaan, sillä Seven Seas oli silloin vielä monin tavoin keskeneräinen. Nyt rakentaminen on vähentynyt ja luovutettavia asuntoja valmistellaan vähempää ääntä pitämällä. Töitä tehdään kuitenkin edelleen seitsemänä päivänä viikossa, joten välillä poraamista tai piikkaamista saattaa kuulua vaikka varhain sunnuntaiaamuisin.

Jostain syystä Thaimaassa kai ihan rakastetaan kovia ääniä. Kadun varteen voi olla pysäköitynä auto tai useampiakin, joihon on asennettu hienot äänentoistolaitteet, joiden tehoa esitellään kaikelle kansalle joskus aivan korvia vihlovalla tavalla. Vaikka karaoke onkin minusta ihan ok, en kuitenkaan haluaisi asua kovin lähellä thaimaalaista karaokepaikkaa. Niissä ei naapuruston rauhaa juuri kunnioiteta.

Minulla on tapana laulaa itsekseni, yleensä kuitenkin melko hiljaisella äänellä. Siksi on mukava kuunnella, kun joku thaimaalainenkin innostuu laulamaan ääneen. Monesti lauluhetket näyttävät liittyvän johonkin työtilanteeseen.

Thaimaan ääniin kuuluvat tietysti myös koirien ja kukkojen äänet. Moni tuntuu häiriintyvän aamuisesta kukon kiekumisesta. Luulen että siihenkin tottuu, jos vain haluaa. Koirien haukkuminen varsinkin yöaikaan voi myös häiritä ja siihen saattaa jopa herätä, jos haukkujat ovat kovin lähellä omaa asuntoa. Ehkä niistäkin kannattaa ajatella, että maassa maan tavalla. Koirat harvemmin asuvat sisätiloissa, joten yön aikana ulkona taatusti tapahtuu monenlaisia asioita, joihin koirien kuuluukin reagoida lajityypillisellä tavallaan.

Ehkä merkillisin äänilähde Thaimaassa on pikkuruinen gekko, joka kokoonsa nähden saa aikaan hämmästyttävän kovan äänen. Taisi mennä muutama vuosi, ennen kuin edes uskoin, että gekkohan se siellä jutustelee tai mitä se ääntelyllään sitten tahtookaan tarkoittaa. Joskus pimeässä gekon äänen kuullessa toivoo, ettei se ainakaan ihan sängyn yläpuolella ole retkeilemässä. Vaikka ne ovatkin taitavia liikkujia, tekevälle voi silti sattua. Saattaisin nimittäin päästää melkoisen metelin, jos gekko tippuisi katosta naamalleni.

Ei kommentteja: