Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 23. maaliskuuta 2018

Kutsumattomia vieraita

päivis: Eilen tuli vaihdettua muutama sana yhden uuden naapurimme, saksalaisen kanssa. Kertoi laillamme asuvansa B-talossa, mutta ylimmässä kerroksessa. Kysyi, onko meillä ensimmäisessä kerroksessa paljonkin moskiittoja. Mietin, että mikä on paljon. Mieleen muistuivat samalla muut kutsumattomat vieraat, joita Thai-kodeissamme on käynyt.

Kutsumattomat vieraat voidaan jakaa kolmeen sarjaan: kaksijalkaiset, nelijalkaiset ja monijalkaiset. Osalla edellä mainituista on lisäksi siivet.

Gekko kai tämäkin otus on. Sitä ei
kovin hyvin edes erota pihapalmun
rungosta. Harmiton kaveri.
Mieliinpainuvin muisto kaksijalkaisesta kutsumattomasta vieraasta liittyy neljännen kerroksen asuntoomme Soi Welcomella. Vieras tuli parvekkeen kautta olohuoneeseemme aamuyöstä ja poistui oletettavasti samaa reittiä mukanaan kannettava tietokoneeni ja vähän muutakin arvotavaraa. Teimme poliisille rikosilmoituksen, mutta vieraasta tai kadonneesta omaisuudesta ei sen koomin kuultu.

Nelijalkaisiksi tunnistamme ainakin rotat, joita jossain vaiheessa alkoi ilmestyä tuohon samaiseen neljännen kerroksen asuntoon. Aivan eri sarjassa painivat puolestaan gekot, joita myös näimme, mutta onneksi paljon useammin kuin rottia. Rotat olivat yhden viisiviikkoisen reissumme riesa.

Rotat ovat läsnä myös Seven Seasissa, vaikka viime kuukausina niistä ei ole ollut minkäänlaista havaintoa. Taloyhtiökin on tietoinen ongelmasta, jolle ilmeisesti on alettu tehdä jotain. Yleensä kuulimme rotan rapinaa jostain välikaton tienoilta, mutta kerran rotta vilisti myös käytävällä.

Luin joskus eräästä englanninkielisestä, Thaimaassa asuville ulkomaalaisille naisille tarkoitetusta lehdestä, että siinä vaiheessa, kun nainen rottiin törmätessään sen sijaan että kiljuisi, toteaakin vain kevyesti, että montako niitä oli, hän tietää kotoutuneensa Thaimaahan. Tämän esimerkin oli kai tarkoitus kuvata rottien yleisyyttä tässä maassa. Oikeastaan ihmettelen tuota, sillä niin harvoin täällä todellisuudessa rottia näkee.

Ne monijalkaiset, ja siivekkäät myös, ovat tietysti kaikenlaisia muurahaisia ja muita hyönteisiä, joita hyvinkin voi olla riesaksi saakka. Emme ihan tarkkaan tiedä, ketkä kaikki niistä mielellään käyvät öisin Jorman kimppuun. Näköhavaintoja ei juuri ole. Puremakäyrä laski kutakuinkin nollaan, kun hankimme elektronisen hyönteistappajan makuuhuoneeseen.

Soi Welcomella piti keittiössä olla tarkkana, ettei pöydälle jäänyt pienintäkään murusta. Jos jäi, hetken päästä jostain rakosista vipelsi pienten öttiäisten lauma sen kimppuun. Vain kerran tai pari olen nähnyt niitä samoja Seven Seasin parvekkeella, kun aamupalan jäljiltä lattialle on pudonnut jotain syötäväksi kelpaavaa. Sisätiloihin eivät onneksi kuitenkaan ole vielä osanneet hakeutua.

Soi Welcomen kokemuksesta oppineena säilytän kaikki jauhot, siemenet, hiutaleet ja muut syötäväksi kelpaavat joko kannellisissa purkeissa tai pussin suu kuminauhalla tai pyykkipojalla suljettuna. Ihan vaan näiden kutsumattomien vieraiden varalta.

Monen sorttisia öttiäisiä täällä joka tapauksessa on niin paljon, että kukapa niistä kaikista joutaa lukua pitämään.

Ei kommentteja: