Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 14. maaliskuuta 2018

Jokamiehen ja -naisen energiakauppaa

jormas: Olen ollut vihreässä liikkeessä jo ennen sen puolueeksi rekisteröintiä.  Muut eivät vihreyttäni aina löydä, mutta pääasia lienee, että itselle on suunta selvillä.

Eilen sattui silmiini kaavailut, että pitäisikö energiankäytön hillitsemiseksi laittaa niin sanottu muutaman kympin vero lentomatkustajille myös Suomessa, sillä jossain päin maailmaa näin lienee.

Kun itse lennän ja lennämme vuosittain Aasiaan ja takaisin, piti hieman tuumata kuinka tämän käsitän ja selitän siinä aivolohkossa, jossa asuu Vihreä maailmani.

Tein siis laskelmia ja sanon heti, että ne voivat olla aivan metsässä, joten asialliset korjaukset ilman lillukanvarsia otan kiitollisuudella vastaan.

Mutta asiaan. Kun Bangkokin lentokentälle on Jokilaakson merikontin sähkösaunan lauteilta linnunteitä 8000 kilometriä, on se eestaas luonnollisesti tuplamatka. Jos Finnairin puhalluslamppu on matkustajia täynnä, ajattelen käyttäväni henkilökohtaisesti kerosiinia 1500 litraa. Ja Päivis saman verran, vaikka kevyempi onkin 😀. 

Jos kuljemme Suomesta Thaikotiimme Suzuki henkilöautollamme, joka vie lähes 10 litraa satasella jatkuvan nelivetonsa ansiosta, niin menovettä kulunee lähes saman verran. Sillä linnuntiet muuttuvat maanteiksi ja matka pitenee. Ja väliin taitaa tulla jokunen lauttamatkakin, joten laivojenkin polttoaineet pitää ottaa laskuissa huomioon. Sama siis millä menen, menovettä ja energiaa tuhlautuu saman verran. Suomessa kotimme sijainnin vuoksi olemme myös käyttäneet kahta henkilöautoa. Thaimaassa kulkeminen on korvattu moottoripyörällä ja lähimpään kauppaan on 5 kilometrin sijaan 50 metriä.  Säästöä energiakauppaa varten ei silti ole vielä syntynyt, koska eihän ole pakko ylipäänsä matkustaa. Joten tarvitaan lisää perusteluita ja kaupankäynnin välineitä.

Jokilaaksossa saunon päiviksen kanssa kaksi kertaa viikossa. Kerralla vedenlämmityksineen kuluu energiaa 10 kilowattia. Ja kun Thaikodissamme olemme 25 viikkoa, jolloin meitä varten ei sauna lämpiä, säästyy energiaa 500 kilowattia. Samaan pakettiin voin laittaa vielä viikoittain tiskaavan koneen vedenlämmityksen, sillä Aasiassa Päivis tiskaa käsin kylmällä vedellä. Mutta tälläkään paketilla ei vielä lentoja ostella.

Tarvitaan lisää maksuvälineitä. Jokilaakson Merikonttikodissamme erillisine konttisaunoineen on lämmitettävä pinta-ala 65 neliön tietämillä. Kun siellä olemme, ovat lämpötilat sisätiloissa 23-25 asteen tietämissä. Rikkana rokassa on lisäksi koko ajan vettä lämmittävät kaksi lämminvesivaraajaa. Kun olemme Thaimaassa ei vettä vuoksemme lämmitetä kummassakaan päässä.

Merikonttikotimme lämmöt on saunarakennuksineen pudotettu 10 asteeseen puoleksi vuodeksi. Joten näillä energiansäästöillä uskon irtoavan meille jokunen litra kerosiinia.

Mutta tähän kelpaisi apu. Paljonko keskimäärin energiaa säästyy, jos 70 m2 talon lämpötila pudotetaan Suomen keskivertotalven ajaksi, 6 kuukaudeksi 25 asteesta 10 asteeseen? Ja laskinko ja perustelenko vallan väärin vai huijaanko muuten vaan itseäni? 

Ei kommentteja: