jormas: Aina silloin tällöin olen pohtinut tekijän- ja julkaisuoikeuksia ja mitä kaikkia muita säädöksiä aiheeseen liittyykään.
Kun lehti tai muu tiedotusväline julkaisee jotain, on käsittääkseni oikeudet materiaaliin julkaisijalla itsellään tai vaikkapa kuvan ottajalla. Siinä on jotain, jota en ymmärrä, sillä mistä kuvan tai jutun oikeudet omistava on saanut luvan jakaa materiaalin kotiini?
Kun kirjoitan taskussa kulkevan älylaitteeni hakupalvelukenttään jonkun sanan, niin minulle tulvii mieletön määrä sellaista, jota en etsi enkä ole pyytänyt. Jos kirjoitan hakukenttään esimerkiksi Jorma Soini, saan 545 000 tulosta 0,62 sekunnissa. Eikä juuri yksikään taho ole saanut lupaa tulla kotiini julkaisemaan yhtään mitään. Mutta ei huolta, hyvin saavat tulla, sillä asia ei minua närästä lainkaan.
Mutta kuinka Google kuvapankkeineen saa julkaista tai linkittää ottamiani kuvia tai jonkun minusta tekemiäni juttuja kysymättä minulta mitään? Samaan paikkaan ovat joutuneet myös monet itse kirjoittamani blogit ynnä muut, jotka olen laittanut nettiin. Mutta kun sitten otan vaikkapa johonkin blogiini samasta kuvapankista kuvan, saatan saada joltakin taholta laskun perääni kuvan luvattomasta käytöstä. Näin on käynytkin.
Jotenkin ymmärrän, jos käytän materiaalia kaupallisiin tarkoituksiin, mutta en kyllä aina silloinkaan. Kuinka kuka tahansa voi ottaa vaikkapa Merikonttikodistamme tonttimme ulkopuolelta kuvan, jolla elävöittää lehdelle myymäänsä juttua, enkä voi asialle mitään. En tosin halua voidakaan. Mutta haluaisin samat oikeudet kuin muillakin.
Entäpä sitten, kun joku on julkaissut lehdessä maksullisen ilmoituksen. Kenellä on siihen oikeudet sen jälkeen? Lehdelläkö vai ilmoituksen maksajalla? Entä vanhenevatko oikeudet joskus? Jos Hesari julkaisee tänä päivänä syntymäpäivänäni 16.5.1950 olleita maksullisia ilmoituksia, niin onko minulla niiden julkaisemiseen sama oikeus kuin lehdelläkin? Tai onko silläkään? Tai onko kenellä tahansa?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti