Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 27. heinäkuuta 2017

Tekemätöntä tehtäväksi uudella tavalla

jormas: Espoon kaupunki ja Omnia ovat mukana kesäkuusta joulukuuhun kestävässä kokeilussa, jossa vastavalmistuneille ja työtä etsiville nuorille tarjotaan pieniä työtehtäviä, joihin vakituisilla työntekijöillä ei välttämättä ole aikaa. 

Keikat vaihtelevat kahdesta kuuteen tuntiin. Tarkoituksena on antaa nuorille valmiuksia työelämään, sillä pätkätöitäkin voi olla monesti hankala löytää ilman aiempaa työkokemusta. Samalla nuorelle tarjoutuu mahdollisuus kokeilla pienellä kynnyksellä erilaisia töitä, eikä tarvitse esimerkiksi leikata ruohoa kuutta viikkoa putkeen.

Kokeilussa työnantajan ja työntekijän välikätenä toimii Work Pilots -yritys, jonka mobiilisovelluksen kautta nuori voi hakea pätkätyökeikkoja. Työkeikan voi ilmoittaa mikä tahansa yritys tai kotitalous.

Keikkatyöntekijän palkkaava yritys maksaa palvelulle yhdestä työtunnista 16 euroa, josta työntekijälle jää ennen veroja 10 euroa tunnissa. Työntekijä toimittaa tilinumeronsa, henkilötunnuksensa ja verokorttinsa palveluun, jonka jälkeen rekrytointi etenee ilman erillistä paperisotaa. Työnantaja voi tarkastella palvelun kautta, millaista palautetta työntekijä on saanut aiemmista työkeikoistaan.

Viime vuonna avattu palvelu toimii tällä hetkellä Suomessa 20 kaupungissa ja sillä on yli 10 000 rekisteröitynyttä käyttäjää. Vaikka palvelua on markkinoitu ensi kädessä nuorille ja työttömille, yläikärajaa ei ole. Palvelu sopii hyvin myös eläkeläisille, joilla on pieni eläke ja virtaa tehdä lyhyitä työtehtäviä.

Eläkeläisille ja heidät palkkaaville yrityksille Tuusula voisi toimia oivana pilottina. Päin vastoin kuin nuorten kohdalla, jotka tarvitseva työkokemusta, pitkä työuran tehneillä ajatus kääntyisi määrätyllä lailla päin vastoin. Yritys saisi käyttöönsä kokemusta ja kenties oivia, vuosikymmenten aikana hioutuneita työkäytäntöjä. Eläkeläinen saisi kaipaamaansa lisätuloa ja arkeensa sisältöä, jossa voisi jakaa osaamistaan sekä kokea olevansa hyödyllinen yhteiskunnan jäsen. Kyseessä olisi eräänlainen käänteinen mentorointi.

Tuusulassa ajetaan sisään uutta hallintomallia, jonka ydin on pormestari ja kaksi "apulaispormestaria". Olisiko tässä eväitä kolmannen sektorin toimijoiden, yhdistysten, eläkeläisjärjestöjen, yritysten, yksityisten palvelua tarvitsevien kuntalaisten ja kunnan väliselle uudelle yhteistyölle, joka antaisi jotain merkittävää myös valtakunnan tasolle?

Elämä on opettanut, että sellaiset hankkeet, joissa ei ole häviäviä osapuolia, menestyvät parhaiten. Olisiko tästä sellaiseksi?

Ei kommentteja: