Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 6. helmikuuta 2017

Näin hankin thaimaalaisen ajokortin

päivis: Tämän kirjoituksen on tarkoitus olla avuksi niille, joilla on Thaimaahan tullessaan suomalainen, moottoripyörällä ajoon oikeuttava ajokortti ja sen lisäksi Autoliitosta saatava, vain vuoden voimassa oleva kansainvälinen ajokortti Thaimaata varten (hinta 25 € ja yksi passikuva). Auton ajokortin hankinnasta Thaimaassa en sano mitään, vaikka veikkaankin, että asia hoituu samalla kaavalla kuin moottoripyörän ajoon tarvittavan ajokortinkin hankinta.

Yritin ennen kortin hankintaa löytää netistä suomenkielisiä ohjeita. Niitä löytyikin jonkin verran, mutta aivan täydellistä neuvoa alusta loppuun en saanut. Sen sijaan törmäsin tietoihin, joiden myöhemmin tajusin olevan vanhentuneita tai sitten asioita ei kerrottu niin juurta jaksain kuin nyt aion tehdä. Keskustelupalstoilta en tietoa etsinyt.

Thaimaalaisen moottoripyöräkortin voimassa olosta kuulee ja voi lukea monenlaista tietoa, mutta oma korttini ainakin on voimassa tästä päivästä alkaen kaksi vuotta eteenpäin. Todistettavasti joskus aikaisemmin kortin sai alkuun vain vuodeksi kerrallaan. Viiden vuoden jatkokorteista en tässä kirjoita mitään, koska niistä ei ole omakohtaista kokemusta. Kaikki alla oleva sen sijaan on nyt itse nähtyä ja koettua.

Hankin ajokortin Pattayalla, joten osoitteet ja muu nippelitieto koskee kyseistä paikkakuntaa. Koko lystin hinnan eriteltynä laitan tekstin loppuun.

Lähtötilanne: Minulla on ABC-ajokortti, jonka molemmista puolista otin kotona kopiot jo ennen Thaimaahan lähtöä. Minulla oli myös edelliseltä reissulta voimassa oleva kansainvälinen ajokortti, josta samoin otin kopiot (avatusta sivusta, jossa on muun muassa kuvani). Kopiot tarkoittaa kaksia kopioita kaikista. Se osoittautui lähestulkoon turhaksi. Myöskään omia allekirjoituksia kopioihin ei näytetty tarvitsevan, kuten jollain sivustolla ohje kuului.

Edellä mainittujen kopioiden lisäksi olin ottanut valmiiksi kopiot passin henkilötietoaukeamasta ja kaksi valokuvaa, jotka sitten olivatkin kotona, kun niitä olisi tarvittu.

Asuinpaikkatodistus (recidence certificate): Pattayalla Jomtienin rantakadun soi viitoselta löytyy immigration eli maahanmuuttovirasto. Sieltä haetaan todistus asumisesta. Viraston eteisaulan tiskiltä saa kaavakkeen ja tarvittaessa sieltä myös neuvotaan, jos joku kohta on epäselvä. Kaavakkeessa olevat asiat on kerrottu thaikielen lisäksi englanniksi.

Liitteiksi tarvitaan kopio passin henkilötietosivusta sekä sivusta, jonne on lyöty maahantuloleima. Jälkimmäisen kanssa samalle kopiopaperille mahtuu maastapoistumiskuitti. Sain puuttuvat kopiot näppärästi eteisaulan yhteydessä olevasta huoneesta. Sieltä hankin myös passikuvat (2 kpl), joita en ollut tajunnut ottaa mukaani immigrationiin.

En tiedä, voiko thaimaalaisen ajokortin saada, jos asuu muuten kuin esimerkiksi vuokra- tai omistusasunnossa. Itselläni on "talonkirja", jota olen käyttänyt, kun asunnon osoite on pitänyt ilmoittaa todistettavasti. Nyt myös tästä kirjasta otettiin kopio asuinpaikkatodistusta varten. Vuokralla asuva esittää tietysti oman vuokrasopimuksensa.

Kun olin täyttänyt kaavakkeen ja kaikki kopiot olivat kädessäni, menin takaisin tiskille, josta sain jonotusnumeron. Jonkin aikaa jonotettuani, asuinpaikka-asioita käsittelevän tiskin tauluun syttyi oma numeroni. Annoin paperit ja jatkoin odottelua. Kaikkiaan meni ehkä vajaa tunti, kun kädessäni oli todistus asumisestani Thaimaassa.

Lääkärintodistus: Vinkin perusteella menin Jomtienilla klinikalle. Niistä todistuksia pitäisi saada vaivattomammin. Minkäänlaista terveydentilaa koskevaa kysymystä ei esitetty tai muutakaan keskustelua ei siellä käyty. Passista kirjattiin joitakin asioita tietokoneelle. Allekirjoitin paperin, josta en ymmärrä mitään. Oletettavasti vakuutan allekirjoituksellani, että olen ajokuntoinen. Valkoiseen takkiin sonnustautunut virkailija lisäsi myös jotain thaikielistä tekstiä kaavakkeeseen, mutta senkin sisältö jäi minulle arvoitukseksi. Maksoin, kiitin ja poistuin paperin kanssa.

Ajokortteja myöntävä toimisto: Muitakin auto- ja ajokorttiasioita hoitavan toimiston nimi on Department Of Land Transportation. Pattayalla sen perässä on vielä sana Banglamung. Virastolla on omat Facebook-sivut, josta löytyy myös paikan osoite ja kartta. Kaksipyöräisellä ei toimistolle kannata ajaa suorinta seiskatietä, sillä se on moottoritie, jossa huonolla tuurilla saa tuntuvat sakot. Moottoripyörällähän ei Thaimaassa saa ajaa moottoriteillä. Kannattaakin Pattayalta suunnata kolmostietä (Sukhumvit) Nakluan ohi ja kääntyä oikealle, josta alkaa tie numero 36. Sen varrelta pääsee kyseiseen virastoon, jonka lähellä sijaitsee muun muassa Big Bee -hunajafarmi. Land Transportation on aivan Pattayan kansainvälisen koulun takana. Leppoisampi tapa on ajaa Pattayan suunnasta junaradan vartta 36-tielle. Ja tietysti samaa reittiä takaisin.

Toimiston alakerrasta saa automaatista ulkomaalaisille tarkoitetun vuoronumerolapun. Sen kanssa noustaan seuraavaan kerrokseen, jossa tiskillä 11 ja 12 otetaan vastaan ajokorttihakemuksia. Odottaa ei tarvinnut juuri lainkaan. Kopiota suomalaisesta ajokortista ei tarvittu, mutta kansainvälisestä ajokortista tarvitaan henkilötietosivun lisäksi kopio englanninkielisestä sivusta, jossa selvitetään, mitä ajo-oikeuksia eri kirjaimet tarkoittavat. Tuon puuttuneen kopion ja kopion maahantuloleimasivusta sekä poistumiskortista sain haettua nopeasti kadun toisella puolella olevasta "kopiolaitoksesta". Ja tietysti paperinippuun laitettiin immigrationista saatu recidence certificate sekä lääkärintodistus. Passikuvia ei tarvita, sillä kuva korttiin otetaan paikan päällä.

Tässä vaiheessa oli helppo hymyillä.
Paperit, passi ja kansainvälinen ajokortti jäävät virkailijalle, joka antaa vuoronumeron ajokykyä mittaavaan testiin. Samassa tilassa oli joukko thaimaalaisia, joilta testaaja kysyi vuorotellen, mitä värejä muutaman metrin päässä olevassa taulussa hän milloinkin osoittaa. Olin viimeisenä vuorossa ja kai ainoa, joka kertoi värit englannin kielellä. Pitää siis osata sanoa, mitä punainen, keltainen ja vihreä ovat englanniksi. Saattoi taululla olla sinisiäkin pilkkuja. Testi tehtiin todella nopeasti, mutta  ketään ei hylätty. Toisessa testissä mitattiin kykyä arvioida etäisyyttä. Eteen- ja taaksepäin liikkuva tappi piti saada paikallaan pysyvän tapin kanssa samalle linjalle. Tässäkään ketään ei reputettu. Testitilassa oli myös poljin, mutta siihen liittyvää mahdollista testiä ei tehty.

Testien jälkeen odotettiin, että hyväksyttyjen kokelaitten paperit olivat valmiit. Tässä kohtaa passi ja kansainvälinen ajokortti palautettiin ja muiden papereiden kanssa mentiin maksamaan kortin hinta. Sitten istumaan ja odottamaan hetkeksi, että pääsi valokuvaan. Kortti valmistui lyhyen odottelun jälkeen ja sen sai samalta pöydältä, jossa valokuvakin otettiin. Pöydän kulmalla oli myytävänä muovikuoria, jolla uuden ja hienon thaimaalaisen ajokortin voi suojata. Valitsin pyöräni, Honda Zoomer X:n väriin sopivan, violettiin vivahtavan kuoren. Matkoineen aikaa kortin saamiseen kului vähän yli kaksi tuntia.

Hologrammejakin rouva Strandénin uudesta kortista löytyy.
Thaimaalaisen moottoripyöräkorttini kustannukset:
Asuinpaikkatodistusta varten kolme kopiota ja 8 valokuvaa (kuusi jäi myöhempiin tarpeisiin) 165 Thb.
Asuinpaikkatodistus 300 Thb.
Lääkärintodistus 150 Thb.
Kaksi kopiota ajokorttia varten 6 Thb.
Ajokortti 205 Thb.
Ajokortin suojakuori 10 Thb.
Yhteensä kaksi vuotta voimassa olevan moottoripyöräkorttini kustannukset olivat siis 836 Thb (tämän päivän euron kurssilla laskettuna noin 22 €).

15 kommenttia:

heikki nordfors kirjoitti...

Kelpaakos tuo Suomessa? :D

For life kirjoitti...

Oletan, että ei, koska suomalainen ajokorttikaan ei kelpaa Thaimaassa. Vaan sen kanssa pitää olla yksivuotinen, kansainvälinen ajokortti.

Unknown kirjoitti...

Hieno homma. Iso kiitos että vaivauduit kirjoittamaan asiat ylös selkeästi. Hyvää jatkoa sinulle ja ajelehan varovasti. Taidan tehdä kohta kortinhankinnan täällä Phuketissa.

Unknown kirjoitti...

Thaimaallla on sopimus Suomen kanssa.. Suomi kortti kelpaa thaimaasssa ja thaimaan 5-vuoden kortilla voi ajaa suomessa.(ei 1-2-vuoden kortilla)
Geneven tai Wienin sopimukseen liittyneiden valtioiden, kuten Venäjän, Thaimaan, Intian, Turkin ja Nigerian ajokortilla saa ajaa Suomessa kaksi vuotta. Tämän kortin voi vaihtaa suomalaiseen ilman tutkintoa.

For life kirjoitti...

Viittaan aikaisempaan vastaukseeni thaikortin käytöstä Suomessa.

Unknown kirjoitti...

Suomalainen kortti ei KELPAA Thaimaassa! Suomalaine Suomessa kirjoilla oleva henkilö ei voi ajaa thaikkukortilla Suomessa. Sitä vastoin thaimaalainen on oikeututtu ajamaan Suomessa kortillaan, mutta muuttaessaan pysyvästi Suomeen, yulee hänen jossakin vaiheessa vaihtaa thaikkukorttinsa suomalaiseen. Ajokoettra tai kirjallista ei vaadita.

Unknown kirjoitti...

olisihan ton nimen pyytää kirjoittamaan oikein

Nimetön kirjoitti...

Suomikortti ei kelpaa Thaimaassa! Tämä on fakta! Thaimaa on ratifioinut Geneven sopimuksen 1949-mukaisen kortin. Se on käännös suomalaisesta kortista. Lain edessä vain tämä kortti on oikeudellisesti pätevä. EI SUOMALAINEN KORTTI! Kansainvälinen kortti on voimassa yhden vuoden mutta sillä saa ajaa yhtenäistä oleskelua vain 3kk. Toivon että te jotka kerrotte että suomalaisella kortilla saa ajaa Thaimaassa lopetette väärän tiedon jakamisen. Tämä siksi jos suomalaisella kortilla aiheutat henkilövahingon Thaimaassa, joudut syytteeseen kortitta ajamisesta ja vastaat kaikista vahingoista vaikka et olisi syyllistynyt millään tavalla onnettomuuden syntyyn. Tästä on enakkotapauksia ihan riittävästi. Jos Thaimaassa asuu pidempään niin Thai-kortti on silloin paras ratkaisu kuten kirjoittaja tässä haki.

Nimetön kirjoitti...

Kiitos,selkeät on ohjeet,ja selvitykset että mitä kaikkia asiakirjoja tarvitaan,vaikka thai-viranomainen ei välttäättä kysykkään,niin hyvä on olla tarpeeksi kopioita mukana.
T. Jarmo Sulavuori

Kimezo kirjoitti...

Moi! Tarvitseeko asuinpaikkatodistusta varten olla jokin viisumi(60 vrk)? Vai riittääkö pelkkä maahantuloleima joka oikeuttaa <30 vrk oleskeluun?

For life kirjoitti...

En osaa vastata tuohon.

Nimetön kirjoitti...

Itse asuinpaikkatodistusta varten et tarvitse viisumia, mutta ajokorttia haettaessa viisumilla on merkitystä saatko 2- vai 5 vuoden ajokortin.

Unknown kirjoitti...

Toi.150.b lääkärintodistuksesta halpa.Voitko kertoo klinikan osotten jomptiella

For life kirjoitti...

Kun seuraavan kerran käyn ns. Hyrylän mutkassa, laitan osoitteen kuvan kanssa Jomtien Pattaya Beach Faceryhmän sivuille.

For life kirjoitti...

Sorry, Hyrsylän mutkassa