Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 28. lokakuuta 2016

Suruaika thaimaalaisittain

päivis: Thaimaan kuninkaan, Bhumibol Adulyadej'n kuolemasta on kulunut parisen viikkoa. Edelleenkään suruaika ei näy merkittävästi täällä Pattayan tienoilla. Sitä paitsi olemme iltaisin niin tiiviisti kotona, että baareja koskevista mahdollisista rajoituksista meillä ei ole minkäänlaista omaa havaintoa olemassa.

Mustavalkoisia kankaisia, köynnösmäisiä viritelmiä on tullut lisää sinne tänne aitoihin, portteihin ja sisäänkäynteihin. Mustien vaatteiden käyttö on hieman lisääntynyt, kun ihmiset ovat ennättäneet hankkia sopivaa päälle pantavaa. Valtaosa kulkee kuitenkin samanlaisissa kamppeissa kuin muulloinkin.

Moni käyttää rintapielessä tai hihassa mustaa rusettia tai meillekin tuttua syöpäjärjestöjen Roosanauhaa muistuttavaa mustaa, kapeaa nauhaa. Myös me olemme noita nauhoja saaneet ja niitä käytämme. Ei ole mitään syytä olla ottamatta tällaisen pienen eleen kautta osaa kansan suruun, jota täälläkin varmasti tunnetaan, vaikka se ei ulkoisesti näkyisikään. 70 vuotta hallinneen kuninkaan kuolema on kova juttu.

Sinne tänne on laitettu esille kirjoja, jonne kansalaiset voivat kirjoittaa nimensä ja kertoa siten osanottonsa. Mekin laitoimme yhteen sellaiseen kirjaan nimemme. Tänään luin, että kirjoissa on tällä hetkellä 3,7 miljoonaa nimeä. Millähän konstilla nuo kaikki nimet on saatu laskettua?

Jos suruaika ei Pattayan seutukunnalla erityisesti näykään, toista on varmasti Bangkokissa. Siellä on käynnissä varsinainen kansainvaellus, kun ihmiset ympäri maan haluavat päästä omin silmin näkemään edesmenneen kuninkaan uurnan, joka on lauantaista lähtien aamusta iltaan nähtävissä Grand Palacessa. Tai uurnasta englanninkielisessä mediassa puhutaan, mutta toisaalta juuri äsken luin jutun, jossa kerrottiin kuninkaallisen krematorion kunnostustyöstä, joka on nyt käynnistynyt ja valmistuu noin vuoden kuluttua. Ehkä kyseinen uurna ei ole tuhkauurna. Edellinen kuninkaallinen tuhkaus on tuossa 1700-luvulta peräisin olevassa krematoriossa tehty viisi vuotta sitten.
Tärkeitä ohjeita Grand Palaceen pyrkiville surijoille.
Kuninkaan kuolemaan ja ihmisten surun ilmauksiin liittyvä uutisointi on vähitellen muuttunut arkisemmaksi. Kun alkuun tiedotettiin esimerkiksi maailman johtajien lähettämistä osanottosähkeistä, nyt kerrotaan muun muassa siitä, miten Grand Palaceen jonottavien ihmisten aiheuttamat jätteet saadaan kuljetettua kaatopaikoille.

Uutinen on tietysti sekin, että Grand Palacen ja Sanam Luangin alueelle on vapaaehtoisten toimintaa helpottamaan avattu langaton internetverkko. Myös siitä uutisoitiin, että jonottajia varten on asennettu kaikkiaan neljään paikkaan yhteensä 55 tilapäistä käymälää. Mahtavatko riittää, vai syntyykö varsinaisen jonon rinnalle vessajono?

Ei kommentteja: