päivis: Ihmisten sanotaan olevan samanarvoisia. Näinhän voi tietysti uskotella, mutta todellisuus lienee ihan jotain muuta. Tulin kesällä huomanneeksi, ettei edes hautausmaalla toteudu ihmisten tasa-arvoisuus.
Kävin kesällä äidin puolen isovanhempieni haudalla, jossa huomasin hautakiven edessä punaisen lapun. Menin tietysti heti katsomaan, mikä tuo lappu oli. Sen värikin jo paljasti, että mitään hyvää ei ollut odotettavissa. Lapussa olevasta vuoden 2014 päivämäärästä huolimatta oli selvää, että seurakunnan tylyltä tuntunut ilmoitus oli tuotu haudalle vasta äskettäin, koska muut, äitienpäivänä haudalla käyneet omaiset eivät lappua vielä silloin olleet nähneet.
Soitin heti lapussa olevaan seurakunnan numeroon ja sain hautaustoimen ihmiseltä hieman ontuvan selityksen, miksi asiat ovat menneet niin pitkälle, että mummun ja vaarin sekä heidän vauvana kuolleen lapsensa hautakivi aiotaan poistaa, jotta hauta voidaan ottaa uuteen käyttöön. Vaarinkaan kuolemasta sentään ei ole kuin runsaat 20 vuotta. Sain kuitenkin lupauksen, että kiven poistouhka peruuntuu, jos maksan 200 euroa. Hautarauha oli näin turvattu joksikin tietyksi ajaksi eteenpäin.
Samalla selvisi tuo hautausmaalla lepäävien ihmisten eriarvoisuus. Kysyin tietysti huolestuneena, mitä mahtaa tapahtua samalla hautausmaalla olevien muiden läheisteni vanhoille haudoille ja hautakiville. Viimeiset hautajaiset niiden äärellä on pidetty yli 50 vuotta sitten. Sain huojentavan ja samalla hämmentävän vastauksen: nämä haudat ovat ainaispaikkoja. Niistä ei tarvitse edelleenkään maksaa.
Episodi hautausmaalla muistui mieleeni, kun eilen luin Hesarin mielipidesivuilta eläkkeellä olevan miehen vuodatusta siitä, ettei hän perusterveeksi arvioituna onnistu pääsemään terveyskeskuksen labraan ikäisilleen miehille varsin tarpeelliseen kokeeseen. Terveenä hän ei kertomansa mukaan pääse myöskään lääkärin vastaanotolle. Suhtauduin hieman epäillen asian todenperäisyyteen, mutta en voinut samalla olla vertaamatta itseäni miehen väittämään tilanteeseen.
Ennen kesälomia minä sain useamman muunkin työkaverini tapaan omalta työterveyshoitajaltamme kutsun 1,5 tuntia kestävään terveydenhoitajan tapaamiseen. Ennen ajankohtaa piti käydä työterveysaseman labrassa verikokeissa. Lähete oli valmiina odottamassa. Aikaakaan ei tarvinnut varata. Kokeiden tulokset, joita oli pitkä lista, käytiin läpi kesäloman jälkeen pidetyssä tapaamisessa. Puhetta terveydentilastani ja terveyskäyttäytymisestäni riitti lähes tuon varatun puolitoistatuntisen ajan, vaikka mitään akuuttia vaivaa ei tarvinnutkaan puida.
Jos ihmiset eivät hautuumailla ole samanarvoisia, niin eivät kyllä terveydenhuollossakaan. Eläkepäivien lähestyessä varsinkin tuon jälkimmäisen tiedostaminen hieman huolestuttaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti