Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 3. kesäkuuta 2016

Merikonttielämää

jormas: Merikontit ovat kuuluneet kiinteänä osana elämäämme monen vuoden ajan. Mutta varsinkin 3-4 viimeistä vuotta, kun teimme ja teetimme niistä kotimme, jossa olemme asuneet kohta kolme vuotta. Jos sen kokemuksen perusteella aloittaisimme nyt uuden rakentamisen, joka näyttäisi ulospäin merikontilta, emme ehkä muuttaisi muuta kuin ovien ja ikkunoiden päällä olevat teräslipat hieman pitemmiksi.

Mutta suunnitelmissa on ollut jo pitkään tehdä yhdestä 45ft-pallet-wide-high-cube kontista Sinkkukoti, joka eristettäisiin ulkopuolelta ja julkisivuiksi tulisi esimerkiksi lehtikuusirimoitus. Siitä tulisi oiva, reippaan 30 m2:n aidosti siirrettävä koti. Toki yksi Sinkkukotikin on tehty. Se on Järvenpään kaupungin vuokrataloyhtiön, Järvenpään Mestariasuntojen käytössä ja omistuksessa.

Rahoitusta jatkolle olemme etsineet monesta suunnasta ja valoa sen suhteen on olemassa. Samoin on tekijöiden ja tekopaikan laita. Niitä olemme kartoittaneet aina Thaimaasta Sortavalaan ja Latviasta Viroon. Suomea unohtamatta. Pitäisi saada löysät pois ja hinnat kohdalleen. Kokemuksesta tiedän, että konttikotiasunnot olisi oiva työllistämiskohde esimerkiksi kuntouttavaan työn eri muotoihin.

Testaamme myös koko ajan erilaisia mahdollisuuksia, tapoja ja vaihtoehtoja. Tällä hetkellä Jokilaakson pihassamme on kaksi käytettyä pw-konttia. Pallet wide tarkoittaa hieman toisenlaista konttirakennetta, joka tuo muutaman sentin sisämittoihin lisää leveyttä. Samojen, käytettyjen konttien seinien ulkopinnoissa kokeilemme maalin kestävyyttä, joka on ruiskutettu suoraan teippausten ja vanhan, osin ruosteisenkin maalipinnan päälle.

Näihin kontteihin teemme myös erilliset katot, jotka mahdollistavat kontin katon eristämisen ulkopuolelta. Katoksi laitamme 10 senttimetrin poimutuksella taitettua kattopeltiä, jolla katetaan ilman tukia myös 4 metrin etäisyydellä toisistaan olevien konttien väli. Se soveltuisi varastoksi tai vaikkapa autokatokseksi. Katosta tehdään kokonaan erillinen kokonaisuus, joka voidaan helposti myös ottaa pois. Ensi kevät kertoo kuinka 4 metrin väli ilman kattotukia kestää lumen painon. Katokseen tulee myös näköä ja suojaa antavat metrin lipat molempiin päihin.

Yhteen seinään on tarkoitus laittaa mahdollisesti koko ulkoseinän mittainen, kankainen kuva/ulkomainos, jonka aiomme teettää itse otetusta valokuvasta. Jos ratkaisu osoittautuu toimivaksi, antaa se aivan uusia mahdollisuuksia ulkonäölle.

Nämäkin kontit on laitettu paikoilleen Merikonttikotimme (Duokoti) tapaan ilman mitään pohjatöitä betonipalkkien päälle. Merikonttikotiimme verrattuna niitä on nyt kaksi päällekkäin ja molempien konttien alla on omansa. Duokodin alla on nimittäin vain yhdet, yhtenäiset palkit, jotka eivät myöskään ole aivan konttien päissä, kuten varastokonteissa, joina aiomme nyt kokeiltavia kontteja toistaiseksi käyttää.

Kun lähdimme kehittämään nimenomaan merikonteista tehtyjä asuntoja ja koteja, oli yksi merkittävä kannustin saada käytetyille merikonteille mielekästä uudelleen käyttöä. Duokotimme on tehty uusista, yhden tai kaksi merimatkaa tehneistä konteista, jolloin käytetyn kontin soveltuvuuden kokeilu jää pois. Kontti rähjääntyy reissussa ja käytetyn kontin pinta ei useinkaan kelpaa julkisivuksi monellekaan asuntotontille tai alueelle. Eikä se Hyvinkään asuntomessuilta saadun kokemuksen perusteella tunnu juuri kelpaavan kuntien kaavoittajille ja muillekaan teknisen puolen viranomaisille, vaikka kontti olisi uusikin.

Mutta toisinkin voisi olla. MTV 3:lla on pyörinyt ohjelma Suomen kaunein koti. Ehkä osin Hyvinkään Asuntomessuilla meiltä saadun lisäpotkun ansiosta Helinä Heltsu Hukkanen rakensi perheineen Hartolaan neljästä, 20 jalkaisesta kontista kesäasunnon. Viime maanantain ohjelmajaksossa se esiteltiin yhtenä kilpailuun osallistuvista kodeista. Se voitti jaksonsa ja valittiin jatkoon. Helinän eloa, oloa ja menoa on mukava seurata muutenkin. Helinän ja hänen perheensä tyylillä tehty koti vahvistaa myös sen, että konteissa voi asua joku muukin, kuin Aki Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä.  Josta siitäkin löytyy keltaisen linkin takaa perin nostalginen tuokio. Marko Haaviston kappale kannattaa katsoa ja kuunnella ajatuksella parikin kertaa. Ensin venäjäksi dubattuna ja perään englanninkielisellä tekstillä.

Sinällään merikonttikoti-asiaan liittyy mielenkiintoinen ja arvostukseni saava polku. Perussuomalaiset ovat tehneet tai ovat tekemässä Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa valtuustoaloitteet, että konttikoteja alettaisiin tekemään myös pääkaupunkiseudun asunnottomuuden poistamiseksi.

Ei kommentteja: