Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 19. huhtikuuta 2016

Koivunmahla virtaa

Jorma porasi reiän koivuun.
päivis: Nyt on porattu jo kahteen Jokilaakson koivuun reikä, joista valutamme mahlaa, kun lähipiiristä tuli sille kysyntää. Olemme alkuun valuttaneet sitä pienemmästä koivusta, mutta nyt valitsimme vähän paksumman rungon. Heti näyttikin, että mahlaa alkoi tulla rytinällä.

Mahlan keruu ei kuulu jokamiehen oikeuksiin, joten sitä voi juoksuttaa vain omista koivuista tai maanomistajan luvalla. Koivujen ei pitäisi kärsiä siitä, että niihin poraa reiän. Reikä kuitenkin on syytä tilkitä, kun mahlan juoksutus loppuu. Viime keväänä emme vielä tehneet reikää vaan käytimme toista menetelmää: laitoimme pullon koivun oksaan. Se oli kuitenkin selvästi huonompi tapa ottaa mahlaa talteen. Juuri ja juuri saimme aamuisin oksista snapsilasilliset mahlaa.

Kävin äsken katsomassa, minkä verran uudesta koivusta on kertynyt mahlaa. Vauhti on kai vähän hidastunut juoksusta tiputukseksi. Parin litran pullon pohjalla oli arviolta 7 cm:n verran tuota raikasta juomaa.

Googletin taas tietoja mahlasta. Sitä kehutaan terveysjuomaksi, jonka terveysvaikutuksia toisaalta ei kai ole ihan varmaksi voitu osoittaa. Mutta sen väitetään esimerkiksi lievittävän koivuallergikkojen oireita. Aika tarkasti myös tiedetään, mitä mahla sisältää. Sen sanotaan olevan bioaktiivinen neste vaikuttaen muun muassa aineenvaihduntaan. Uskon siis, että mahlaa kannattaa juoda silloin kun sitä on saatavilla. Sitä olenkin viime päivät harrastanut. Mahlaa virtaa koivuista vain noin kuukauden ajan.

Sen lisäksi, että koivunmahlaa juodaan, siitä valmistetaan myös ihonhoitotuotteita. Kosmetiikkapuolella vedotaan muun muassa sen ikääntymistä jarruttaviin vaikutuksiin. Jossain artikkelissa mahlaa verrattiin jopa aloe veraan, kysymysmerkillä varustettuna tosin.

Veikkaan, että aamuun mennessä
parin litran pullo on täynnä mahlaa.
Mahlan keruu ei ole mikään suomalainen erikoisuus. Mahlaa on perinteisesti juoksutettu laajalti muun muassa Baltian maissa, Valko-Venäjällä, Ukrainassa, Puolassa ja Venäjällä. Mahlaa kehittyy koivuihin alueilla, joissa on talvisin kunnon pakkaset. Pohjois-Kiinassakin mahlan käyttö tunnetaan.

Suomessa on ainakin pari mahlaa hyödyntävää yritystä. Kenties useampiakin. Mahla on melko huonosti säilyvää, kotioloissakin sitä kannattaa säilyttää jääkaapissa vain muutaman päivän. Pakastettuna se kyllä säilyy pitempään.

Esimerkiksi Nordic Koivu -niminen yritys todella ensin yritti ja erehtyi, kunnes onnistui kehittämään tekniikan, jolla mahlassa on saatu säilymään luonnonmukaisella tavalla kaikki hyvä, mitä siihen kuuluu.

Nordic Koivun pullottamaa mahlaa viedään yli 22 maahan, pääosin Keski-Eurooppaan. Kotimaassa sille ei kovin suurta markkinaa kerrota olevan.

Ei kommentteja: