Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 26. tammikuuta 2016

Moottoripyöräretki hunajafarmille

päivis: Jorman hunajaa koskeva avaus täällä blogissa ja Facebookissa sai meissä vielä aikaan sen, että piti päästä käymään paikallisella hunajafarmilla. Netistä löysimme Big Bee Farm -nimisen paikan hieman Pattayan ulkopuolelta. Sinne siis.

Reitti farmille näytti helpolta, mutta Sukhumvitilta pois käännyttyämme tajusimme olevamme moottoritiellä. Moottoriteille Thaimaassa ei ole kaksipyöräisillä asiaa, joten ajelimme noin kahdeksan kilometrin matkan tietoisina siitä, että poliisin haaviin jääminen tietäisi kunnon sakkoja. Näin ei kuitenkaan käynyt, onneksi. Paluumatkan teimme sallittua tietä käyttäen.

Farmilla pääsee tutustumaan muun muassa perinteisiin hunajantuotantotapoihin.
Jorma tarttui ronskisti kiinni
oppaamme ojentamaan kennoon.
Big Bee Farm on huolella rakennettu mukavaksi retkikohteeksi, jossa mehiläisten kanssa ahertaminen käy kävijälle hyvin selväksi, mikäli kielitaito riittää. Paikan hunajaan liittyvässä näyttelysalissa englanninkieliset opasteet olivat vähissä. Mutta kaksi opasta, joiden mukana kuljimme, tekivät parhaansa, jotta saisimme käsityksen siitä, miten hunajaa syntyy mehiläisten ja ihmisen yhteistyön tuloksena.

Farmin päärakennuksessa oli myynnissä hunajaa monessa erilaisessa muodossa: oli luomuhunajaa, hunajalla makeutettuja keksejä ja suklaata, hunajasaippuaa tietysti unohtamatta. Pahalta haiseva durian-hedelmäkin oli saanut hunajakuorrutteen.

Jäin ihmettelemään, miksi Suomessa hunaja myydään yleensä vain hunajana. Ehkä meillä tuotanto on niin pienimuotoista ja hunajantuottajat kaukana toisistaan. Big Been myymälässä sen sijaan oli myynnissä jopa alkoholia, jossa hunajalla oli ilmeisen suuri rooli. Luulisi maistuvan suomalaisillekin.

Kahvilan tapaisessa myytiin myös hunajalla makeutettua jäätelöä ja herkullista hunajajogurttia. Toisen tiskin takana näytti olevan tarjolla hunajapossua.

Kotona kävin vielä Big Bee Farmin nettisivuilla etsimässä lisätietoa mehiläisten käytöstä lääkinnällisiin tarkoituksiin. Farmin yhteyteen on muutama vuosi sitten perustettu klinikka, jossa kiinalaisen alan ekspertin opastuksella on perehdytty kansanlääkinnästä peräisin oleviin sairauksien hoitokeinoihin. Hunajan lisäksi siis ilmeisesti myös mehiläisessä olevalla myrkyllä voidaan parantaa tai ainakin tuoda helpotusta moniin tauteihin ja vaivoihin.

Big Bee Farm löytyy Pattayan pohjoispuolelta kohti Rayongia lähtevän tien numero 36 varrelta.


Ei kommentteja: