Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Merikonttikodistamme puuttuu suomalaiskeksintö

päivis: Meillä on Merikonttikodissamme suunnilleen samat mukavuudet kuin muissakin asunnoissa. On astianpesukone, kiertoilmauuni ja pyykinpesukone, jossa on myös kuivausrumpuominaisuus. Puolivaraava takkakin meillä on, kuten myös ilmalämpöpumppu. Viimeksi mainitun avulla olemme kylmimmillä ilmoilla tasanneet sisätilan lämpötiloja silloin, kun takan tuoma lämpö alkaa hiipua.

Meillä on myös katon rajassa muutama säteilylämmitin. Ne ovat olleet lähes käyttämättöminä, mutta nyt olemme kokeilleet niitäkin lisälämmön lähteinä. Mukavasti ovat antaneet lämpöä, mutta muuten ne ovat päällä vain silloin, kun olemme pitempään pois ja sisällä riittää vain noin kymmenen asteen lämpötila.

Kompostoivasta ekokäymälästä, Mulltoasta, kirjoitin viimeksi, kun sen hajunpoistoputki jäätyi. Ongelma on nyt korjattu ja muutkin tarvittavat huoltotyöt on tehty. Huolto tarkoittaa käymälän säiliön tyhjentämistä kompostoriin. Tyhjennys on huomattavasti siistimpi toimenpide kuin perinteisen ulkohuussin tyhjennys. Silti hieman kaipaan meidän toisen ekokäymälämme, Separetin huollon helppoutta.

Jos pitää arvostella, niin Mulltoan suunnittelussa ei ole riittävästi otettu huomioon käyttäjää. Tällä kertaa jouduin puhdistuspuuhien takia makaamaan rähmälläni lattialla ylttääkseni juuri ja juuri poistamaan säiliötilan perälle karisseet kuivat mullat. Sillä hetkellä huoltohomma ei tuntunut kovin hauskalta.

En ole varma, kaipaanko kotiimme astiankuivauskaappia. Tuota sinänsä mainiota suomalaiskeksintöä. Nykyisenlaisen astiankuivauskaapin kehitti Työtehoseuran päällikkö, Maiju Gebhard heti sotien jälkeen.
Tiskialtaassa oleva kuivausteline on varsinainen monitoimiväline. Siinä kuivuvat
käsin pestyt astiat, mutta usein siihen tulee laskettua myös tomaatti- ja
hedelmäpusseja odottamaan siirtoa toisaalle. Välillä on vähän ahdasta.
Jostain syystä tiskialtaan yläkaappeihin ei meillä suunniteltu kuivauskaappia. Taisi mennä ainakin minulta ohi koko asia. Onneksi Bauhausista löytyi tupla-allas, jonka toinen puolikas on matala ja siinä oli mukana eräänlainen kuivausteline. Samankaltainen ritiläteline meillä on Laukaassakin, joten astioiden kuivattaminen pöytätelineessä oli tuttu juttu. Kuivauskaapin "unohtamisen" syynä voi myös olla tiskikone, jossa ehkä on ajateltu pestävän kaikki astiat. Mutta eivät kotityötkään aina mene niin kuin joku jossain miettii.

Ei kommentteja: