Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 8. tammikuuta 2016

Merikonttikodin asukkaita ei pakkanen juuri haittaa

päivis: Pakkasta on nyt ollut pari päivää sen verran paljon, että se on jo saanut aikaan tuhoja omakotitaloissa. Varsinkin vanhemmissa taloissa, joissa eristeet ovat vähän niin sun näin, putket ovat saattaneet jäätyä. Mutta se taitaa olla sitä omakotiasumiseen kuuluvaa harmia, joka pahimmillaan paljastuu vasta vesivahinkona. Tiedän mistä puhun.

Merikonttikotimme saa edelleen osakseen kyselyjä siitä, miten tarkenemme pakkasilla. Luulen, että tiilitaloissa asuvat onnelliset perheet tai hirsi- ja muiden talojen asukkaat eivät joudu vastaamaan samanlaisiin kysymyksiin. Metallikuoreen rakennetussa talossa asuminen on sen sijaan edelleen ihmetys monille.
Tämä kuva on viime talvelta, jolloin Merikonttikoti oli täydellisesti lumen
saartama. Minkäänlaisia ongelmia runsas lumi ei kuitenkaan aiheuttanut.
Olen hieman kaivannut pakkasen pauketta nurkissa. Ne ovat jääneet mieleeni aikaisemmista omakotiasumiskokemuksistani. Merikonttikodissa ihan samaan ei ole päästy, mutta jonkinlaisia paukahduksia täälläkin silloin tällöin kuuluu. Tiedä sitten, tulevatko ne nurkista vai mistä. Takankin rakenteet joskus kolahtelevat.

Tämä on kolmas talvemme Merikonttikodissa. Tänään tapahtui jotain sellaista, jota ei ole aiemmin sattunut: kompostoivan ekokäymälän, Mulltoan ilmanvaihtoputki oli jäätynyt. Kylppärissä oli todella paha haju. Normaalistihan Mulltoa ei haise eikä edes haiskahda. Nyt lemu oli sellainen, että sitä tuskin kokee edes ulkohuussissa kesähelteellä.

Ensin luulimme, että poistoputken päässä olevan ritilä oli estänyt pyttyä tuulettumasta, sillä ritilässä oli putken läpimitan kokoinen jäätynyt alue. Mutta kun haju ei ottanut haihtuakseen ja Mulltoan pytty alkoi oudosti lämmetä, selvisi, että jäätä ei ollutkaan vain ritilässä, vaan koko ulkona oleva tuuletusputki oli jäässä. Koska pytyn tuuletus oli säädetty suurimpaan mahdolliseen asentoon, lämpimät lehahdukset kääntyivät jäähän törmättyään takaisin pyttyyn ja saivat sen lämpiämään. Näin päättelin.

Ehkä aikaisemmin ei ole kertaakaan ollut näin kylmä. Jorma on nyt käyttänyt kaikkia keksimiään konsteja jään sulattamiseksi. Ilmeisesti konstit ovat toimineet. Ainakin haju on selvästi vähentynyt. Täytyy tunnustaa rehellisesti, että tämän kaltaisten vastoinkäymisten kohdalla saattaa pienen hetken aikaa kaivata vanhaa kunnon vesivessaa. Mutta ei, onneksi nuo haihattelut katoavat nopeasti mielestä. Jätösten huuhtelu vessan pytystä juomavedellä on kyllä täyttä hulluutta. Eikä näin todetakseen tarvitse kai olla edes Linkola.

Ei kommentteja: