Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 5. elokuuta 2015

Vantaan Asuntomessuilla

päivis: Kävimme tänään Asuntomessuilla Vantaan Kivistössä. Ei ollut ihan samanlaista fiilistä kuin kaksi vuotta sitten Hyvinkäällä, jolloin olimme Merikonttikodin kanssa yhtenä messujen esittelykohteena. Saatoin kuitenkin kuvitella, miten innokkaana messutalojen asukkaat odottavat ensi sunnuntaita ja Asuntomessujen päättymistä. Asumaan kukaan tuskin pääsee nytkään ihan heti. Muutama päivä on varmasti Vantaallakin varattu messurekvisiitan purkuun ennen kuin asukkaiden muuttoautot pääsevät kurvaamaan paikalle.

Suuret ja hienot omakotitalot eivät meitä jaksaneet kiinnostaa. Poikkesimme vain muutamassa omakotitalossa ihailemassa tai ihmettelemässä tiloja. Sisustuksiakaan ei kauheasti tullut katsottua, vaikka ostinkin yhdestä myyntipisteestä sisustusaiheisen kirjan. Talojen sisustukset ja myöhempi todellisuus ovat varmasti aika tavalla kaksi eri asiaa. Sisustukset ovat messukävijöitä varten, asukkaat tuovat sitten omat mööpelinsä tyhjentyneisiin koteihinsa.

Näkymä Vantaan Asuntomessujen omakotitalotarjontaan. Etualalla pala yhden
korkean talon katon niittykatteesta. Hieman näyttää sekavalta, vai?
Halusin nähdä kerrostaloasunnot, joiden sisustukset olivat osin muutaman julkisuuden henkilön käsialaa. Sänkyä esimerkiksi ei tainnut kaikissa niissä olla, joten sisustamisen idea oli jotain muuta kuin mielikuvan synnyttäminen jonkun ihmisen kodista. Kierrätysmateriaalia käyttänyt koti puolestaan oli kuin taidenäyttely. Seinillä olleet suuret kuvat olivatkin ostettavissa. Ajatus kierrätystavaroilla sisustetusta kodista oli jotenkin kateissa.

Kasarikoti taas näytti samalta kuin edelleenkin monen suomalaisen 1980-luvulla sisustama koti. En tiedä, oliko kovin korrektia käydä nauramassa muhkealle nahkasohvalle tai kirjahyllyn perhekuville. Todellisuutta kai on, että suurin osa ihmisistä viittaa kintaalla erilaisille sisustusmuodin virtauksille. Kerran hankituista huonekaluista tai koriste-esineistä ei hevillä luovuta.

Omakotitaloista vain yksi näytti olleen yksikerroksinen. Tai sitten muut vastaavat jäivät huomaamatta. Pidimme siitä. Talo olikin suunniteltu kaksistaan asuvalle, jo vähän iäkkäämmälle pariskunnalle. Myös Honkarakenteen hirsitalo (?) jäi mieleen. Siinä oli mukavasti sijoitettu saman katon alle lapsiperheen ja isovanhempien kodit.

Oikeastaan suurin syy käydä Asuntomessuilla oli Saton StudioKoti. Sen alakerran pinta-ala on vain 15, 5 neliötä. Toisessa kerroksessa on tilava parvi, jonka neliöitä ei lasketa asuinpinta-alaan, koska parvi on hyväksyttyä huonekorkeutta matalampi. Pienen asunnon idea oli kuitenkin mielenkiintoinen. Toivon mukaan viranomaiset voisivat ainakin kokeilumielessä sallia niiden rakentamisen ja käyttöönoton.

Ei kommentteja: