Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Veroilmoitusta väsäämässä

päivis: Taidan aika usein tokaista, että ennen vähän asia kuin asia oli paremmin kuin nyt. Niin varmaan olikin - ainakin jotkut asiat.

Veroilmoituksen teko ei kuitenkaan ole koskaan ollut niin helppoa kuin nyt. Verottaja jopa täyttää veronmaksajan kaavakkeen lähes valmiiksi. Täydentää pitää vain ne kohdat, joista verottajalla ei kohtuudella ole voinut olla tietoa.

Kun esitäytetty veroilmoitus tuli, ensimmäisenä tuli kyllä katsottua, olenko saamassa palautusta vai eikö viime vuonna maksettu vero ole riittänyt. Oli se, mutta palautusta näytti olevan tulossa vain muutama kymppi.

Ensin en edes kiinnittänyt huomiota siihen, oliko verottaja huomioinut kaikki vähennykset. Mutta kun lehdissä ja televisiossa alettiin huomautella, että esitäytettyä veroilmoitusta pitää täydentää tiettyyn päivään mennessä, piti omaakin paperia katsoa vähän tarkemmin. Huomasin, että olin niiden joukossa, joilla ilmoituksen eräpäivä on 13.5.

Tavallisena palkansaajana vähennykset olivat kutakuinkin kohdallaan, mutta matkavähennyksien osalta verottajalla ei ollut minkäänlaista ehdotusta. Piti siis alkaa selvittää, mitä voin vähentää. Päätin, että äitienpäivä on sopiva hetki hoitaa tämä työ.

Olen kirjoilla Laukaassa, joten saattaisi kuvitella, että voin kirjata huimat työmatkakulut veroilmoitukseen. Viikoittain kulku kotipaikkakunnalta töihin Helsinkiin ja viikon työmatkakulut päälle toisi varmaan maksimivähennykset. Vaan eihän se niin mene, vaikka totuus olisikin tämä.

Koska Jorma on kirjoilla Tuusulassa, verottaja lähtee siitä oletuksesta, että minä en millään ilveellä voi kulkea viikonlopuiksi Laukaaseen. No en kuljekaan, mutta voisihan se olla niinkin. Mutta verottaja on yksioikoinen. Voin siis ilmoittaa vain matkat, jotka kuljen Tuusulasta Helsingin kantakaupunkiin ja sieltä takaisin Tuusulan-kotiin.

Haluttomuuteni ryhtyä veroilmoituksen tekoon liittyi juuri tuohon työmatkan kustannusten hahmottamiseen. Verottajahan ei hyväksy oman auton käytöstä aiheutuvien kulujen ilmoittamista, koska matkaa lähimmälle bussipysäkille on himpun verran alle kolme kilometriä. Pitää siis säveltää siten, että verottaja hyväksyy jonkinlaisen julkisen liikenteen mukaisen kulun.

Onneksi on Google, jonka ilmoittamasta matkakortista ja hinnasta en ole aivan vakuuttunut. Sen mukaan voisin kulkea yhdellä kortilla työmatkani vähän yli 200 eurolla kuukaudessa. Oma auto ja seutuliikenteen arvokortti -yhdistelmällä todelliset matkakulut ovatkin luultavasti suunnilleen sen verran, joten sillä mennään ja katsotaan, mitä mieltä verottaja on.

Ei kommentteja: