Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 14. toukokuuta 2015

Aakkoset

päivis: Jorma kertoi eilen unestaan. Minäkin näin viime yönä unta, jonka muistin vielä aamullakin. Sain jostain tehtäväkseni kirjoittaa työtovereilleni kaksi viestiä lumeen mustekynällä. Tiesin, että tehtävä on mahdoton, mutta yritin kuitenkin. Ehkä heräsin kesken unien tai sitten sain vain sen verran asiaa aikaiseksi, että pehmeässä lumessa luki sinisellä musteella sana tai kirjaimet RAY.

Raha-automaattiyhdistys kieltämättä on keskeisesti mukana minunkin töissäni. Se rahoittaa aika laajalti kolmannen sektorin tekemisiä. Mikä sitten lie toi sen viimeöisiin uniini? Mutta ainakin osasin kirjoittaa yhdistyksen nimen lyhenteen oikeaan muotoon RAY. Usein näkee käytettävän muotoa Ray. Se taas ei ole Raha-automaattiyhdistyksenkään itsestään käyttämä lyhenne.

Aasinsillan uneni ja toden välillä voisi laittaa vaikka toteamuksen muotoon: tänään latinalaiset aakkoset vaihtuvat kyrillisiksi kirjaimiksi. Kai se voi olla myös tulevia päiviä koskeva arvuutus.

Olen vuosia sitten opiskellut venäjän kielen intensiivialkeita työväenopistossa. Kieli ei kovin hyvin tarttunut päähän ensimmäisiä tunteja lukuun ottamatta. Silloin nimittäin käytiin läpi sanoja, jotka ovat hyvin samanlaisia kuin samat sanat englanniksi tai suomeksikin.

Oleellista opinnoissa olivat tietysti kyrilliset aakkoset. Ne jäivät paremmin mieleen. Ainakin sen verran, että hitaasti pystyn lukemaan venäjäksi kirjoitettuja sanoja. Ei tietysti ole kovin ylevää huomata, että venäjän kielen hallinnan huippuani edustaa tällä hetkellä se, että saan television venäjänkielisissä uutisissa tekstitettyinä olevien henkilöiden nimet luettua. Nekin huononlaisesti, sillä nimet usein katoavat ruudusta ennen kuin olen päässyt etunimeä pitemmälle.

Ei kommentteja: