Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 2. huhtikuuta 2015

Mistä maito tulee?

päivis: Jorma kertoi kuulleensa, että osa nuorista, kenties lapsistakaan ei tiedä, mistä maito tulee kauppaan. Miten voikaan nykynuorisomme olla niin maalaiselämästä vieraantunut?

Eikä seuraavakaan esimerkki oikein annan kuvaa, että tulevat eläkkeidemme maksajat olisivat kovin fiksua väkeä: telkkarissa kyseltiin lapsilta, nuorilta ja nuorilta aikuisilta pääsiäisestä. Olisi pitänyt osata vastata siihen, miksi pääsiäistä vietetään. Suurin osa niistä, joiden haastattelut näytettiin telkkarissa eivät tienneet. Yksi osui aika lähelle, kun tiesi sentään, Jeesuksen kanssa asialla on jotain tekemistä.

Vaikka kuinka hakisi selitystä siitä, että osa lapsista osallistuu uskonnon opetuksen sijaan elämänkatsomustiedon tunneille, ei sen luulisi olevan syy täydelliseen tietämättömyyteen. Eivät nykyajan lapset sentään missään pullossa elä. Mutta tietysti ympärillä tulvii niin paljon tietoa, että vähemmästäkin pieni pää menee sekaisin.
Jos pääsiäisen vieton tarkoitus alkaa
unohtua, täytyy myöntää, että suklaa-
pupujen ja pääsiäisen yhteyskin on
vähän hämärä.

Tietämättömyys pääsiäisen vieton syystä kielii minusta suuresta sivistyksen puutteesta. Pääsiäinen ei kuitenkaan ole asia, joka on vain kristittyjen etuoikeus. Tarkoitan tällä lähinnä vapaapäivien viettoa. Kernaasti kirkkoon kuulumattomat ja muihin uskontoihin kuuluvat ottavat vastaan palkalliset vapaapäivät, joita moneen kirkolliseen pyhäpäivään liittyy, alkaen helatorstaista, jonka merkitys kyllä taitaa jo olla hämärtynyt vähän vanhemmallekin väelle.

Helatorstaita vietetään Jeesuksen taivaaseen astumisen muistoksi. Miten sen voisi edes tietää, jos pääsiäisenkin merkitys on kateissa? Ehkä siksi tuntuu vähän teeskentelyltä käydä joskus kiivasta keskustelua siitä, saako helatorstai olla paikallaan vai pitäisikö se siirtää lauantaiksi, jossa sen paikka taisi välillä ollakin. Jos päivä olisi lauantaina, siitä ei todennäköisesti tarvitsisi maksaa palkkaa, kuten nyt pitää, kun päivä on keskellä työviikkoa. Näppärää palkansaajille, mutta harmillista varsinkin pienille yrityksille. Voin kuvitella, että niissä saatettaisiin mielellään luopua kaikista kirkollisista, palkallisista vapaapäivistä. Ehkä se aika vielä tuleekin, kun seuraavat sukupolvet ihmettelevät sormi suussa, mikäs se joulun tarkoitus onkaan.

Ei kommentteja: