jormas. Kerran seurasin kadulla mielenkiintoista tapahtumaa, kun englantilainen käveli aamuyöstä tyhjän kadun yli Helsingissä ja poliisi pysäytti hänet. Kuuntelin, kun virkavallan edustaja selitti turistille, että Suomessa on lailla kielletty kävelemästä kun punainen palaa ja poliisi voi siitä myös sakottaa. Kadun ylittänyt muukalainen kuunteli ojennusta silmät pyöreänä ihmeissään ja sanoi poliisille viimein suu hymyssä, että kieltääkö sama laki myös poliisilta järjen käytön ja jatkoi kulkuaan kadun toiselle puolelle.
Jos rakennan omakotitalon, niin laki sanoo, että siinä pitää olla vähintään kaksi lämmitysjärjestelmää. Samaa vaatimusta ei ole kerrostalossa. Huvittavaa ja kansalaisjärkeen sopimatonta on, että molemmat järjestelmät voivat toimia sähköllä.
Jos rakennan kaavoittamattomalla haja-asutusalueella pienen saunamökin maalleni, jossa on sähkökiuas, en monessakaan kunnassa tarvitse siihen rakennuslupaa. Mutta jos laitan saunaan puukiukaan, tarvitsen rakennusluvan.
Myöskään ekokäymälää, joka kompostoi raskaamman ja kiinteämmän tuotokseni, mutta ei virtsaa, en saa johtaa sitä niin sanottuun saunakaivoon. Mutta saan käydä lorottamassa tuotteeni suoraan kaivon päälle.
Aivan oma lukunsa ovat määräykset, jos kannan rakennukseen sisään veteni tai se tulee johtoa myöten.
Nyt käydään netissä keskusteluja siitä, että rikkoiko Arto Nyberg vaalisalaisuutta, kun kuvasi äänestyskopissa tyhjän vaalilippunsa ja taisi julkaista sen. Oikeusoppineista suuri osa näyttää olevan sitä mieltä, että hänet pelasti se, että lappu oli tyhjä. Olen asiasta ankarasti eri mieltä, sillä katson olevan kansalaisen yksiselitteinen kansalaisoikeus julkaista oma äänestyskäyttäytymisensä niin halutessaan. Ei ole oleellista miten hän sen tekee. Ottaa täyttämästään vaalilipusta valokuva ja julkaista se vaikkapa omilla Facebook-sivuillaan,
on vain yksi tapa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti