Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Kysytään kansalta

päivis: Olen alkanut suhtautua kaikenlaisiin gallupeihin nurjamielisesti. En oikein jaksa ymmärtää, miksi kansalta kysytään milloin mitäkin asiaa. Asioita, jotka lopulta eivät ole ollenkaan kansalaisten päätettävissä tai jos joku kysytystä asiasta päättääkin, niin kaiken karvaisilla gallupeilla ei ole lähellekään kansanäänestykseen verrattavaa arvoa.

Tänään olimme menossa erääseen vaalitapahtumaan, joten ehkä korva oli erityisen herkistynyt kuulemaan uutista, jossa kerrottiin politiikkaan liittyvästä gallupista. Oli keksitty kysyä kansalta, montako ministeriä se haluaa hallitukseen. Ja kansa vastaa, kun siltä kysytään. Tässä tapauksessa kansa on nyt vastannut, että vähemmälläkin pärjättäisiin. Sopisi olla yksi ministeri per ministeriö.

Varmaan kansa on taas tyytyväinen pitkän aikaa, kun ehkä tuhat meikäläistä on saanut kertoa mielipiteensä tästä tärkeästä asiasta. Veikkaan kuitenkin, ettei tuota gallupia tehty minkään valtiollisen elimen, kuten esimerkiksi eduskunnan aloitteesta. Kunhan vain joku maksukykyinen lehti tai TV-kanava oli ollut vailla sopivalta olettamaansa uutisaihetta. Nehän näitä kyselyjä usein tehtailevat. Tai eivät tietysti itse tehtaile, vaan teettävät alan firmoilla. Ja kaipa se kansantaloudellisesti on ihan ok, että raha laitetaan kiertämään.
Varsinkin vaalien alla kansalla on vaalitilaisuuksissa hyvä tilaisuus
kertoa mielipiteitään mahdollisille tuleville päättäjille.
Olen itsekin muutaman kerran vastaillut, kun jostain mielipidetutkimuslaitoksesta on soitettu ja kysytty joitain olevinaan tärkeitä asioita. Joskus olen netinkin kautta vastannut esimerkiksi ammattijärjestön lähettämiin, tutkimuksenomaisiin kyselyihin. Ne tosin eivät ole olleet varsinaisia gallupeja, mutta tietynlaisia tuloksia niistäkin kyselyistä aina saadaan aikaiseksi.

En tiedä, miten mielipiteitä selvittävät kysymykset pitäisi laatia, että ihmiset voisivat vastata niin kuin oikeasti ajattelevat. Elämähän ei mene kuitenkaan vain on tai off, vaikka kysymysten vastausvaihtoehdot usein sellaisia ovatkin. Vähän sama vika oli myös parissa vaalikoneessa, joihin vastasin. On tympeää vastata, jos vastauksista pitää valita vaihtoehto, joka on ehkä vain sinne päin. Tuntuu paremminkin itsensä pettämiseltä. Ja mikä onkaan gallupin arvo, jos vastaaja tietää vastaajansa sinne päin, mutta kyselyn tehnyt firma vääntää siitä uskottavalta kuulostavan yhteenvedon.

Ei kommentteja: