Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Maailmanmatkaajat

päivis: Joillakin ihmisillä naksahtaa niin, että tulee tarve luopua kaikesta ja lähteä matkaan. Tänään silmiin sattui kaksikin aiheeseen liittyvää lehtijuttua. Kun niitä vertaa toisiinsa, täytyy myöntää, että naksahdus on ehkä väärä ilmaus kuvaamaan suomalaisen lapsiperheen vuonna 2016 alkavaa maailmanympäripurjehdusta. Kyseinen perhe on suunnitellut matkaansa huolellisesti ja luopuminenkin on tarkoittanut suunnilleen vain irtisanoutumista vakituisesta työstä ja asunnon myyntiä. Viimeksi mainitulla on rahoitettu purjeveneen, tulevan kodin osto.

Toinen juttu kertoi joskus viime vuonna julkisuuteen hetkeksi ponnahtaneesta nuorehkosta miehestä, joka päätti vaimolta mitään kysymättä myydä perheen irtaimiston ja lähteä koko porukalla Thaimaahan. Hesarin uusin Kuukausiliite kirjoitti miekkosesta jutun palstalla, jossa aina kerrotaan tarina jostain julkisuudesta kadonneesta.

Tämä tempauksestaan hetkeksi monille tutuksi tullut hemmo ei tietenkään päässyt Thaimaahan saakka, ja vaimokin on jo entinen. Mies tunnusti Kuukausiliitteessä, että elämä ei ollut oikein raiteillaan noiden Thaimaa-haaveiden aikana.

Ihmisellä on kai myötäsyntyinen tarve nähdä maailmaa. Joillakin lähtemisen tarve on vain vahvempi kuin toisilla. Thaimaassa on tullut tutuiksi monia sellaisia, jotka myös ovat päättäneet repäistä irti entisestä tekemättä siitä kuitenkaan suurempaa numeroa. Ehkä meilläkin Jorman kanssa on vähän samaa vikaa. Pitää olla jotain muutakin kuin tätä tavallista arkea. En tiedä, onko meidänkin elämässämme jotain samankaltaista kuin 90-vuotiaalla Kirsi Kunnaksella, joka naureskellen totesi, että he eivät miehensä kanssa ole viettäneet ihan virkamieselämää.
Thaimaalainen joulupöytä odottaa taas meitä. Olisimmekohan vähän
joulupakolaisia, kun kotimaan jouluhössötys ei jaksa kiinnostaa?
Toisaalta aika arkista elämä Thaimaassakin on. Vain ympäristö ja kulttuuri on toinen. Eletään aika tavalla kunnioittaen sanontaa "maassa maan tavalla". Thaimaassa se on tosin varsin helppoa, ainakin jos pysyttelee tutuilla turistiseuduilla.

Ei kommentteja: