Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 15. toukokuuta 2014

Taas uudet ohjeet laihduttajalle

päivis: Paino on ollut ongelmani teinivuosista alkaen. Olen siitä saakka ollut lähes aina muutaman tai jopa monta kertaa muutaman kilon verran ylipainoinen. Parhaimmillaan paino on ollut juuri ja juuri ihannepainon rajoissa, mutta usein puntari on näyttänyt liian suuria lukemia.

Olen myös yrittänyt laihduttaa ja usein ihan menestyksekkäästi. Varmin reseptini laihduttamiseen on ollut päivittäisen energiamäärän pitäminen max 1200 - 1500 kilokalorissa. Enää se ei tunnu toimivan. Hyvä konsti oli myös syödä aamuisin vain hedelmiä. Joskus vuosia sitten innostuimme Jorman kanssa vähähiilihydraattiseen ruokavalioon. Se oli kauan ennen kuin muotiin tuli karppaaminen. Mutta periaate oli sama ja tulokset mukiin menevät. Muistan laihtuneeni.

Mutta kun mitään kuuria ei jaksa loputtomiin, kilot tulevat takaisin. Tähän havahtuminen on saanut välillä miettimään, että ehkä pitäisi vain tyytyä siihen, mitä on. Mutta sekään ei tunnut oikealta, kun tietää, mitä haittaa liikakiloista on: vanhat vaatteet kiristävät, rappusissa hengästyy helpommin, kaikenlaisista päälle näkymättömistä terveyshaitoista puhumattakaan.

Tänään Hesari julkaisi taas liudan uusilta vaikuttavia ohjeita, miten omenalihavuudesta pääsee eroon. Suomeksi sanottuna läskimahasta. Lihavuuteen johtavat syyt ovatkin enemmän aineenvaihduntapuolella.

Tämä nolo kuva on pyörinyt ainakin Facebookissa. Mies muistuttaa
toisaalta kummasti sumo-painijaa, joten voi olla että hän
kuitenkin on ihannemitoissaan. Toivotaan näin.
Mutta miten ne kilot karisevat? Syömällä proteiinia (joskus väitettiin että jopa lapsille syötetään liikaa proteiinia) ja huolehtimalla riittävästä kuidun saannista. Herkkuja saa syödä, mutta se pitää rajoittaa yhteen päivään viikossa, ihan niin kuin lapsille opetettiin kertaviikon karkkipäivä. Liikkua pitää vähintään puoli tuntia päivässä, vaikka se ei oman kokemukseni mukaan auta. Viimeksi sitä testattiin Thaimaassa, jossa puntari näytti enemmän kuin kotimaassa, vaikka päivittäisen liikunnan määrä oli huimasti enemmän kuin Suomessa.

Suola on edelleen pannassa. Runsassuolaiset ruoat sopivat vain tarkasti harkittuihin herkkuhetkiin. Lisäksi kasvisten syönti (tietysti suolattomien) laimentaa elimistön suolapitoisuutta. Tuo laimentuminen oli minulle aivan uusi tieto. Ajaisiko veden juonti saman asian? Voita voi joskus käyttää esimerkiksi ruoanlaittoon, kunhan muuten käyttää myös pehmeitä rasvoja. Kaurapuuroa myös, kyllä! Pähkinät ovat terveysruokaa, mutta niissäkin pätee vanha sääntö, "liika on aina liikaa".

Jos uskoo, että osa hiilihydraateista on hyviä, pitää niidenkin kanssa muistaa maltti. Niistäkin kun nykytiedon mukaan voi aiheutua verensokeripiikki. Siitä taas tahtoo seurata nälkä. Siis vaikka olisi juuri syönyt. Ota tästä nyt selvää. Välillä tuntuu, että "totuus" muuttuu usein sen mukaan, kuka asiantuntija milloinkin saa parhaiten äänensä kuuluville.

Ei kommentteja: