Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 5. toukokuuta 2014

Kuinka kauan viihtyy poissa kotoa?

päivis: Jörn Donner lausui otsikon lauseen, kun häneltä tivattiin aikeista päästä europarlamentaarikoksi ja ehkä vähän epäiltiin halua pysyä Brysselissä. Olen tänään ensimmäistä kertaa pohtinut, ketä äänestäisin tulevissa EU-vaaleissa. Donnerin lausahdus ei ehkä tukenut jo kerran ääneen heittämääni ajatusta, että jospa äänestäisin Donneria. Kyllä Brysselissä pitää jaksaa olla vaalikauden loppuun asti. Donnerinkin, jolta yleensä kuulen mielelläni hyvin omaperäisiä mielipiteitä.

Vaan ei minulla ollut tarkoitus kirjoittaa EU-vaaleista. Ne eivät kyllä ole tällä hetkellä prioriteettieni kärkisijoilla. Jörn pääsi tekstiin vain tuon toteamuksensa vuoksi: kuinka kauan viihtyy poissa kotoa. Ehkä Jörnin asumismuoto onkin vähän erilainen kuin minulla. Hänen kotinsahan on Helsingin Pohjoisrannassa paraatipaikalla sukutalossa.

En oikein tiedä varmaksi, mikä on minun oikea kotini, kun niitä on lähes kolme tasavertaista. Ehkä eniten koti on tällä hetkellä täällä Skavabölen laitamilla, Tuusulan Myllykylässä Merikonttikodissa. Mutta vielä viikko sitten koin täydellisesti kodikseni Chonburin Jomtienin Soi Welcomella sijaitsevan Thai-kotimme. Laukaasta taas ei mielellään lähtisi pois, kun siellä on pari yötä viettänyt.

En oikein osaa enää ajatella, mitä koti-ikävä on. Ehkä se iskisi, jos pitäisi olla pitempään muualla kuin jossain noista edellä mainituista kodeista. Mutta mihin silloin ikävöisin? Tuusulaan, Pattayalle vai Laukaan perukoille? En tiedä.

Kun löysin Facebookista YouTube-linkin modernista Keski-Suomen kotiseutulaulusta ja kuuntelin sen, ajattelin, että ehkä sittenkin kotini ja kotiseutuni on Keski-Suomessa. Siitäkin huolimatta, että puolievakkona rajan takaisella Karjalallakin on oma paikkansa sydämessäni. Mutta sinne en sentään osaa kaivata.

Ei kommentteja: