Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 24. helmikuuta 2014

Säätila tänään

päivis: Tuntuu, että kaikki ihmettelevät, minä mukaan lukien, helmikuun säätä. Sen sijaan, että se vanhan kansanviisauden mukaan heläyttelisi eli pitäisi kunnon pakkasia, helmikuu on ollut suojainen ja nytkin päivälämpötila on ollut kunnolla plussan puolella.

Vaan tuossapa ei ole oikeasti mitään ihmettelemistä. Radiosta kuulin, että vastaavia säitä on eteläisessä Suomessa noin kymmenen vuoden välein. Tosin en muista, millainen helmikuu oli vuonna 2004. Taisin olla tuolloin niin uppoutunut töihini, että säitä ei paljon joutanut tarkkailla.

Ennen vanhaan uskottiin - ja nähtiinkin - että pajunkissat ilmestyivät pääsiäisen
aikoihin, mutta tänä talvena niitä on ollut pajuissa kaiken aikaa. Tosin
pääsiäinenkin on aika heikko merkkipaalu. Sehän on välillä maaliskuussa,
mutta joskus myös vasta lähempänä huhtikuun loppua. 
Oikeasti menneiden vuosien säistä muistan varmasti vain kaksi asiaa. Molemmat liittyvät lasteni syntymään. Tiedän sanoa minkä vuoden kesäkuussa satoi lunta. Samoin tiedän tarkalleen, minä talvena Keski-Suomessakin oli yli 40 astetta pakkasta. Se oli vuosi ennen nuorimmaiseni syntymää. Pelkäsin nimittäin, että seuraavana talvenakin samanlaiset pakkaset uusiutuisivat. Kylmä oli silloinkin, mutta ei kuitenkaan ennätyspakkasia.

Jossain on katsottu kristallipallosta, että talvi on Suomessa tällä kertaa ohi. Helppo uskoa. Nythän sää tuntuu lähes keväiseltä. Tiaisetkin sirkuttavat kuin huhtikuussa. Tosin ne eivät laula niin kuin keväällä ti-ti-tyy vaan jättävät tuon viimeisen tyyn sirkuttamatta. Mutta vähän silti epäilyttää, etteikö vielä tulisi talvea, kun paljon myöhemmin keväälläkin toisinaan koetaan takatalvi. Tässä on vielä pitkä aika todelliseen kevääseen, jonka minun mielestäni kuuluu alkaa vapun aikoihin.

Jaahas. Juuri kun sain kirjoitettua tuon edellä olevan, MTV:n uutisissa vakuuteltiin, että vastaavanlainen helmikuun säät on viimeksi koettu neljännesvuosisata sitten. Olen antanut itseni ymmärtää, että meteorologien ennusteet menevät aika usein pahasti pieleen. Mutta sitä en uskonut, että uutisannissakin voi olla noin suuria heittoja.

Ei kommentteja: