Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 2. tammikuuta 2014

Kääritään hihat

päivis: Suomenkielisessä puheessa on joitakin sanontoja, jotka kuulostavat korvissani typeriltä. Yksi niistä on "kääritään hihat". Sen toteaa usein joku korkeaan asemaan valittu henkilö, joka haluaa sanonnalla ilmaista, että nyt pannaan asiat kuntoon. Typeräksi sanonnan tekee siitä välittyvä mielikuva, että edellinen viranhaltija ei olisi välittänyt kääriä omia hihojaan ja tehnyt parastaan.

Toinen  sanonta on "tavataan uurnilla". Sen saattaa edelleen kuulla esimerkiksi jonkun pitkään poliittisissa piireissä pyörineen jäärän suusta. Ikään kuin äänestäjät olisivat vaalikarjaa.

Miesten yksi aika usein lausuma toteamus on "mitäs johtaja". Suoraan sanottuna se on aika outo tapa tervehtiä, kun nuo "johtajat" eivät juuri koskaan ole tai ole olleet minkään sortin johtajia. Kun kerran eräs nainen sanoi minulle nuo samat sanat, ärsyynnyin. Saman tien hän tosin totesi, että hän sanoo näin, kun kerran miehetkin nimittelevät siten toisiaan. "Mitäs johtaja" ei kyllä sovi naisen suuhun, ei oikein miehenkään.

Ihan mukava sen sijaan on kuulla, kun joskus ruokaravintolassa tarjoilija kysäisee "maistuuko ruoka". Ja mitäs silloin vastataankaan? "Kyllä maistui." Näin sanotaan, vaikka ruoka olisi ollut mautonta ja kylmää. Harvemmin tulee sanottua tuossa tilanteessa totuus, vaikka aito palaute voisi auttaa keittiötä parantamaan palveluaan. Mutta ehkä totuuden sanominen ei kuulu hyviin tapoihin.

Facebookin kautta sähköpostiin tuli vuodenvaihteen aikana liuta joulu- ja uudenvuodentervehdyksiä. Deletoin monet niistä, koska naamakirja antaa liian helpon mahdollisuuden lähettää tervehdyksiä liudalle ihmisiä sen enempää ajattelematta. En tiedä, miten se tapahtuu, mutta kovin yksilöllistä tuollainen muistaminen ei ole. Vanhempi tapa on parempi: posteljoonin kotiin kantama joulukortti.

Jos vielä yhden asian tai sanonnan tiristäisin mielestäni, lisään listaan väitteen, että jollakin asialla on kaikkien kannatus. Usein kyseessä on kuitenkin kaikkein kovaäänisimpien mielipide, jolla ei välttämättä ole mitään tekemistä suuren enemmistön ajatusmaailman kanssa. Varsinkin Thaimaassa olen suomalaispiireissä opetellut älähtämään, kun joku esittää erinäisiä väittämiä kaikkien allekirjoittamina totuuksina.

Ei kommentteja: