Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 24. syyskuuta 2013

Merikonttikodin lämmitys

päivis: Tänä kesänä yöt ovat olleet ihmeen kylmät, mikä ei voi olla vaikuttamatta sisälämpötilaan. Vaikka aamulla Merikonttikodissa on vähintään 20 astetta, on ollut mukava laittaa vähän lämpöjä päälle. Lämmöt tarkoittaa tietysti takkaa. Sähköllä emme ole lämmitelleet. Aluksi ilmalämpöpumpussa oli jokin vika, joka piti korjata. Sen jälkeen olemme sitäkin vain kerran käyttäneet varmistaaksemme, että nyt se tosiaan toimii. Lämmittämisestä silloinkaan ei varsinaisesti ollut kyse.

Puiden lataaminen takkaan on ollut pääasiassa Jorman hommia. Vaikka puut eivät aivan rutikuivia ole olleetkaan, ovat ne syttyneet hyvin. Mehän pilkoimme valtaisan kasan polttopuita pihaan, jotka vasta nyt syksymmällä on suojattu pressulla. Sekin lensi viime tuulien aikana pois paikoiltaan ja puut kastuivat uudelleen. Joskus uneksin kauniisti asetelluista puista jonkun siistin katoksen alla. Mutta tiedän, että se vaatisi työtö, johon pitäisi tosissaan ryhtyä. Säilyvät ne noinkin, uskoisin.

Aamulla kuulin radiosta, että Keski-Uudellamaalla jaetaan puulämmittämiseen liittyvä ohjekirjanen kaikkiin talouksiin, joissa on tulipesä. Saa nähdä, löytääkö nuohoojien tekemä opas meidät. Vaikka puiden polttaminen takassa näyttääkin sujuvan, saattaa siinä olla silti omat niksinsä, joita emme ehkä tunne.

Katon rajassa olevia säteilylämmittimiä emme todennäköisesti tarvitsisi ollenkaan. Lämmöntalteenottojärjestelmäkin kun puhaltaa lämmittämäänsä ilmaa sisätilaan. Mutta onpahan vaihtoehtoja, joita testata.

Ei kommentteja: