Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 21. syyskuuta 2013

Lintu nimeltä Päivi

jormas: päivis ottaa välillä Finnairin puhalluslampun ja lentää sillä linnun lailla muun muassa Thaimaan Pattayalle, jossa meillä on oma pikku pesämme.
Mutta päivis ei ole ainut lentävä Päivi, vaan sellainen on esimerkiksi myös mehiläishaukka Päivi.

Seuraavan jutun bongasin netistä, olisiko ollut MTV:n sivuilta:
"MTV3 uutisten kummilintu, mehiläishaukka Päivi sai satelliittilähettimen selkäänsä reilu kuukausi sitten Vesilahdella. Aurinkopaneelilla toimiva lähetin välittää jatkuvasti tietoja linnun liikkeistä.

Päivin oletettiin lähtevän muiden aikuisten haukkojen tapaan kotipesästä suoraan muuttomatkalle Afrikkaan. Toisin kävi.
– Se lähti pesäseudulta jo elokuun lopussa. Sieltä se tuli läntiselle Uudellemaalle, johon se jäi kiertelemään pariksi viikoksi. Vasta 13. syyskuuta se lähti ylittämään Suomenlahtea, kertoo Mehiläishaukka-projektia johtava dosentti Patrik Byholm Ammattikorkeakoulu Noviasta.

Yksikään aiemmin rengastetuista aikuisista mehiläishaukoista ei ole käyttäytynyt samoin. Syitä Päivin viivyttelyyn ei tiedetä. Yksi mahdollinen selitys on lämmin loppukesä, joka ei pakottanut muuttomatkalle. Muitakin selityksiä voi olla.
– Kenties Suomenlahti oli sille uusi kokemus. Se on ehkä syntynyt Itä-Venäjällä, mutta pariutunut suomalaisen koiraan kanssa. Ja nyt se ihmetteli muutolle lähtiessään, että mitä tämä vesi on, mitä on tässä edessä. Varmuudella emme tiedä syitä, arvioi Byholm.

Vaarat uhkaavat pitkällä muuttomatkalla

Todennäköisesti muuton viivästymisestä ei ole suurta haittaa Päivi-haukalle.
– En usko. Sillä on varmasti vanha talvehtimisreviiri odottamassa Afrikassa. No jos huono tuuri on, siellä on joku uusi mehiläishaukka, jonka kanssa se joutuu jakamaan reviiriä tai taistelemaan, ennakoi Patrik Byholm.


Päiviä varustetaan lentokuntoon ja matkalle Afrikan lämpöön
Pitkällä, noin kuukauden kestävällä, muuttomatkalla Afrikkaan on edessä monia vaaroja.
– Etelä-Euroopassa ja Pohjois-Afrikassa ammutaan muuttolintuja jonkin verran. Jos huono tuuri käy, se voi koitua kohtaloksi. Vaativin koetos on kuitenkin Saharan ylittäminen, sanoo Byholm.


Päivi-haukan kaksi poikasta, tyttö ja poika, saivat myös lähettimet elokuussa. Poikalintu on tällä hetkellä Kaliningradissa matkalla Afrikkaan. Tyttölintu vielä pohtii muuttomatkalle lähtöä.
– Se naaraspoikanen on vähän verkkaisempi. Se on tällä hetkellä vasta Somerolla eli se on vielä Suomessa. Muitakin tämän vuoden poikasia on kyllä vielä Suomessa, mutta ne varmasti lähtevät Afrikkaa kohti seuraavan viikon aikana, ennustaa Byholm.

Satelliittilähettimen on tähän mennessä saanut 39 mehiläishaukkaa. Paikannustietojen avulla yritetään selvittää lajin ahdingon syitä. Mehiläishaukkojen määrä on vähentynyt 80-luvulta lähtien eikä selitystä tiedetä. Laji luokitellaan vaarantuneeksi.
Jos matkat sujuvat hyvin, Päivi-haukka palaa Suomeen toukokuun lopulla. Poikaset sen sijaan viettävät ensi kesän Afrikassa ja palaavat vasta seuraavana keväänä.

Seuraa Päivi-mehiläishaukan muuttomatkaa  täältä."

Ei kommentteja: