Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 25. elokuuta 2013

Merikonttikoti Jokilaaksossa

päivis: Kuulin, että joku Asuntomessu-kävijä oli jättänyt Merikonttikodissa käynnin väliin rakennuksen ruman ulkonäön vuoksi. Harmi, sillä siellä kävi todella paljon niitä, jotka ehkä omituisesta ulkonäöstä huolimatta uskaltautuivat sisälle ja hämmästyivät. Moni sanoi, ettei voisi mitenkään uskoa, että sisätilat ovat niin erilaiset kuin miltä ulkomuoto antoi olettaa. Voin vakuuttaa, että nyt, monien sisustamisten jälkeen sisätilat voivat hämmästyttää vieläkin enemmän.
Merikonttikoti istuu oikein hyvin Jokilaakson pihaan.
Itse olen edelleen myös sitä mieltä, että Merikonttikoti on hauskan näköinen. Messuillahan se ei ollut edukseen senkään takia, että tontti oli kalteva ja toinen pää jouduttiin nostamaan kaksinkertaisten palkkien päälle. Mutta jos pitää kartanotyylisestä tai muuten vanhahtavan oloisesta arkkitehtuurista, silloin merikontista tehty ja merikontilta näyttävä rakennus ei tietenkään voi hivellä silmää. Ehkä Merikonttikotiin on helpompi tykästyä, jos esimerkiksi funkisarkkitehtuuri tuntuu omimmalta. Minä olen aina fanittanut esimerkiksi Alvar Aaltoa, jonka arkkitehtuurista taas osa ihmisistä ei pidä lainkaan. Makuasioista ei kannata kiistellä - tai jonkun version mukaan niistä nimenomaan kannattaa kiistellä.

Asuntomessuilla Merikonttikodin kyky eristää lämmin ilma ulkopuolelle tuli jollain tapaa testattua. Siellä liian lämpimäksi sisätilat kävivät vain hellepäivinä ja silloinkin ehkä vain siitä syystä, että kaikki ovet oli pidettävä auki. Aamuisin ennen messujen alkua sisällä oli aina sopivan vilpoisaa. Vastaavasti nyt Tuusulassa ollessamme, kun yöt ovat olleet välillä tosi kylmät, yhtenäkin aamuna oli vain kaksi astetta plussalla, sisällä oli 21-22 astetta lämmintä, vaikka meillä ei olekaan ollut lämpöjä päällä. Takassakaan ei täällä ole vielä poltettu puita kertaakaan.

Syystä, jota emme ole vielä keksineet, joinakin aamuina ikkunat ovat huurtuneet ulkopuolelta. Eivät avattavat ikkunat, vaan ne, joissa on kiinteä kolminkertainen ikkunarakenne. Myös siis ulko-ovien ikkunat. Ajattelimme sen liittyvän ilmastointiin, joka ei vielä ole ollut päällä, mutta se taisi olla väärä arvio. Ehkä tuokin ajan kanssa selviää. Niilosta se tietysti on ikävää, kun ikkunan takaa tapahtuva kanijahti ei pariin tuntiin oikein onnistu.

Ei kommentteja: