Vaikka vietimmekin tulomatkalla Singaporessa vain illan, yön ja päivän, selvää on, että se on avuliaiden ihmisten maa. Tai oikeastaan kaupunki. Saarihan on aivan tavattoman pieni, vaikka asukkaita onkin saman verran kuin Suomessa.
Singaporessa ei tarvitse kuin seistä hetki neuvottoman näköisenä, niin jo tullaan kysymään, että "voinko olla avuksi". Olimme lähtöpäivän aamuna saaneet hotellin respalta ohjeen hypätä bussiin numero 23, jolla voisimme ajaa lähimmälle kaupunkijuna-asemalle. Bussipysäkkiä jouduimme kyllä kysymään itse ohikulkijalta, mutta sitten viereemme kiilasikin jo mies, joka tarjoutui viemään meidät omalla autollaan eräälle toiselle asemalle, josta pääsisimme hänen mielestään mielenkiintoisempaan paikkaan kaupungilla. Mies oli paikallinen katolinen ja henkilöautokin löytyi katolisen kirkon parkkipaikalta. Mies kertoi vuolaasti vapaaehtoistyöstään hädänalaisten lasten auttamisen parissa ja taustoistaan puoliksi filippiiniläisenä ja puoliksi portugalilaisena.
Etninen kirjavuus onkin Singaporessa kaikkialla nähtävissä. Ihmisiä on tullut ympäri Aasiaa ja siis myös Euroopasta. Kiinalaisia uuden tuttavuutemme mukaan maassa on kuitenkin enemmistö eli yli 70 prosenttia. Välillä on ollut kuulemma erilaisten kulttuuri- ja ehkä uskonnollistenkin taustojen aiheuttamia kahnauksia, mutta nyt on taas seesteisempää.
Ihmisten avuliaisuuden lisäksi Singaporesta jäi mieleen todella omaleimainen nykyarkkitehtuuri. |
Singaporeen on mukava palata, vaikka lyhyeltä käynniltä jäikin mielikuva, että maa on Thaimaata kalliimpi, ehkä joissain asioissa paljonkin kalliimpi. Mutta jos Thaimaa on yksi roskaisempia paikkoja, joissa olen käynyt, Singaporessa roskia melkein pitää hakemalla hakea. Sen maine siistinä maana ja kaupunkina on täyttä totta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti