Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 22. helmikuuta 2013

Sininauhasäätiö vai Sininauha-Asunnot, asumispalvelusäätiö

jormas. Enpä ole pieneen aikaan kirjoittanut työnantajastani mitään, en kielteistä enkä myönteistä, joten nyt on sen aika. Sinällään mielipiteelläni olisi voinut olla sijansa muuallakin kuin blogissamme, mutta koska Sininauha-konsernin kulttuurin ei kuulu sanoa julkisesti eikä paljon muutenkaan itsestään kritiikin sanaa, niin olkoon foorumi siihen tällä kertaa tämä blogi.

Meillä on pomot ja vähän muutkin työntekijät vaihtuneet tiuhaan tahtiin viime vuosina. Ja kun ainakin jotkut keillä on edes vähän aikaa vallan murusia käytössä, haluavat jättää jälkensä, eivät jäljet ole kaikkien mielestä vain hyviä eikä edes asiaa eteenpäin vieviä.

Näistä yksi on Sininauhasäätiön nimenmuutos. Ennen Sininauha-perheeseen kuului yhdistyspohjainen Sininauhaliitto, osakeyhtiöpohjainen Sininauha Oy ja säätiöpohjainen Sininauhasäätiö. Mielestäni simppeliä ja loogista. Vaan ei kaikkien mielestä, joten tilalle on tulossa Sininauha-Asunnot, asumispalvelusäätiö.

Kun säätiön slogan aikoinaan oli tuetun asumisen, tuetun tekemisen ja tuetun olemisen osaaja ja edelläkävijä, niin neutraali Sininauhasäätiö istui nimeksi vallan mainiosti. Yllä mainittu slogan lisäksi toi esiin kolme toiminnan keskeisintä asiaa.

Kuntouttava työtoiminta, opiskelu, vapaaehtoistyö, kannustin- ja aktivointirahapohjainen tekeminen sekä vastuunkanto olivat niitä tuetun tekmisen muotoja.

Asuntot, joissa asuu tavalla tai toisella tukea tarvitsevia, olivat tuetut asumisen kulmakivi.

Ja viimeisenä itse asiassa kaikkein vaikein, eli tuettu oleminen, jota varten on vuosikymmeniä kehitetty päiväkeskustoimintaa. Päiväkeskukset ovat tekemisen lisäksi antaneet ja tarjonneet paikan, johon voi kuulua ja jossa voi vaan olla ja levähtää tai peräti viihtyä tekemättä mitään.

Miksi tämä viimeinen on sitten se kaikkein vaikein? Monelle isälle ja äidille, mutta miksei muillekin, ole kovasti tuttu lausahdus, että "äiti äiti tai isä isä, mulla ei ole mitään tekemistä." Myös moni nuori, ja vanhempikin on muuttanut elämän rytmiään juuri hyödyksi olemisen puutteen vuoksi sellaiseksi, että he elävät öisin ja nukkuvat päivät. Ja yön tekemiset ovat sellaisia, jotka eivät päivänvaloa kestäisikään. Nimittäin "olemisen sietämätön keveys" on aivan totta. Jos ihminen ei koe olevansa millään muotoa tarpeellinen tai hyödyksi jollekin, nakertaa se itsetuntoa tehokkaalla ja salakavalalla tavalla.

Sininauhasäätiön uusi nimi hukkaa tämän moniammatillisen tekijän profiloinnin mahdollisuuden ja jatkossa Sininauha-Asunnot, asumispalvelusäätiö näyttäytyy ulospäin nimensa puolesta vain ja ainoastaan vuokra-asuntojen ylläpitäjänä. Harmi...

Ei kommentteja: