päivis: Päivän Hesari kertoi, että mielenterveyskuntoutujia varten kunnostettu asuntola seisoo Espoon Hannusjärvellä tyhjillään, kun naapurusto on "päättänyt tehdä kaikkensa muuton estämiseksi". Tuntui pahalta. Perusteluina pientaloalueen asujaimisto mainitsi muun muassa sen, että tontille saatettaisiin tulevaisuudessa asuttaa esimerkiksi huume- tai päihdeasukkaita.
Yhtä huuhaalta kuulostaa vastustuksen syyksi mainittu pelko siitä, että liikenne tulisi lisääntymään. Vedotaan myös mielenterveyspotilaiden tekemiin henkirikoksiin. Rehellisesti pelätään myös omien kotien arvonalennusta. Mutta huuhaa jatkuu: "Talo ei ole sopiva mielenterveyskuntoutujille muun muassa Länsiväylän melun ja pölyn takia", haastateltu pitkäaikainen alueen asukas toteaa. Nekö syyt eivät sitten olekaan omiaan laskemaan omakotitalojen arvoa?
Jos omakotitalojen asukkaat sekä jotkut töölöläiset ja heidän kaltaisensa saisivat päättää, mielenterveysongelmien kanssa painiskelevat pitäisi asuttaa jonnekin metsien keskelle, mielellään vaikka Kainuuseen tai Lapin perukoille. Yhtään ei tietysti tule mieleen se, että mieli voi järkkyä kenellä tahansa. Espoon tapauksessakin kaikkensa muuton estämikseksi tekevälle voi itselleen käydä joku kaunis päivä niin, että pää menee sekaisin ja miltähän tuntuisi silloin olla samojen ennakkoasenteiden ja hyljeksinnän kohteena.
Onneksi saman päivän Hesari kertoo myös hyvän tarinan Venäjältä. Siellä on ennakkoluulottomasti asutettu aiemmin laitoksissa olleita kehitysvammaisia kylään, jonka 38 asukkaasta 17 on vammaisia. Osalla on Downin oireyhtymä, osa on autisteja tai muuten vaikeasti kehityshäiriöisiä. Kaikki osallistuvat työntekoon. Kylän asukkaat elävät pitempään kuin laitoksiin sijoitetut vammaiset. Samanlaisia yhteisöjä on jutun mukaan myös Britanniassa, Saksassa, Yhdysvalloissa ja muun muassa Etelä-Afrikassa. Suomessakin näitä antroposofisen yhteisöllisyyden periaatteella toimivia yhteisöjä kerrotaan olevan. Mutta ei kyllä varmaankaan kovin monen naapurissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti