Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 26. tammikuuta 2013

Kompostori on jäässä

päivis: Otsikko ei ole mikään uutinen. Jäässä kompostori on ollut koko talven. Siinä ei yhtään auta, että kompostorin nimen edessä on sana lämpö. Jo syksyllä kompostorin kyljessä oleva lämpömittari alkoi uhkaavasti näyttää vain muutamaa astetta ja jossain vaiheessa koko komeus jäätyi.

Tiedän, että meiltä tulee liian vähän kompostoitavaa ja vaikka tulisikin, laiskuuttani tyhjennän biojäteastian vasta siinä vaiheessa, kun kansi ei enää mene kunnolla kiinni. Kompostiahan pitäisi täyttää huomattavasti säännöllisemmin, jotta se pysyisi hereillä. Toisaalta pidän sitä aivan normaalina, että komposti jäätyy talvella. Pääasia, että sinne päätyy vain sen verran tavaraa, että sisältö sulaa ennen kuin kompostorikin täyttyy kokonaan.

Lämpökompostori on jäässä, jälkikompostiin ei talven aikana
ole edes ollut tarvetta kurkistella.
Syksyllä kippasin kompostin päälle lämmintä vettä, kun massa alkoi vaikuttaa turhan kuivalta. Yritän hoitaa kompostia vanhoilla opeilla, mutta pikkuhiljaa on alkanut tuntua, että tiedot olisi syytä päivittää. Entisaikaan verrattuna yhdestä asiasta olemme kuitenkin säästyneet: hajusta. Muistan joskus parikymmentä vuotta sitten, kun hoidin todella eläväistä kompostia, se jossain vaiheessa alkoi haista ja sinne tuli myös toukkia. Silloin olivat kyllä hyvät neuvot tarpeen, mutta toisaalta kompostista valmistui nopeammin ainesta, jonka saattoi siirtää jälkikompostoitumaan.

Olen tänne aikaisemminkin kirjoittanut, etten odota kompostin tekevän meille mitään muhevaa multaa. Ei sinne päinkään. Paljon enemmän jaksan iloita siitä, että komposti hoitaa kätevällä tavalla (no, talvella ei niin kätevästi) jätteen, joka muuten aivan turhaan päätyisi kaatopaikalle. Ja varmasti vielä suurempi merkitys on sillä, että sosiaalikontin ekokäymälän ja huvimajan ulkohuussin jätökset voidaan kompostoida.

Ei kommentteja: