Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 29. elokuuta 2012

Jakaantuuko ihmiskunta

päivis: Uutiset välittivät pari päivää sitten tietoa raportista, jonka mukaan eläinproteiinin tuottaminen kuluttaa jopa kymmenen kertaa enemmän vettä kuin kasvisruoan. Kun maapallon vesivaranto ei kohta enää riitä nykyisenkaltaiseen eläinperäisen ruoan tuotantoon ja kun maapallon väestömääräkin kasvaa, ollaan valintojen edessä.
Lihakarja saa vielä laiduntaa kaikessa rauhassa hankolaisessa metsikössä.
Veden uskotaan riittävän ruoantuotantoon jatkossakin, mutta sen pitää silloin painottua kasvisten viljelyyn. Tästä seuraa vääjäämättä, että yhä harvemmalle riittää pihviä lautaselleen. Voi tietysti ajatella, että tulevaisuuden pihvinsyöjät ovat maapallon rikkaimpia. Mutta voi se olla toisinkin.

Voisiko tapahtua niin, että kasvissyöjiä alettaisiin kunnioittaa siksi, että heidän ruokansa tuottaminen kuluttaa vähemmän vettä, tuota arvostettua luonnonvaraa? Maapallolla arvomaailma kääntyisi niin, että lihansyöjät olisivat ikään kuin rosvoja ja kasvissyöjät maapallon ykkösluokan kansalaisia. Moni asia voisi kääntyä päälaelleen. Intian köyhät, jotka nytkin syövät kasvisruokaa, nousisivat arvoasteikossa korkealle ja naudanpaistia napaansa popsiva jenkki olisi vähintään paarialuokkaa, halveksittuun kastiin kuuluva.

Kaikkein korkeimmalla olisivat tietysti vegaanit, jotka kieltäytyvät kaikista eläinkunnan tuotteista. Pienimuotoinen karjan kasvatus turvaisi ehkä sen, että maitotuotteita käyttävien kasvissyöjien ruokalautasen sisältö pysyisi entisellään.

Ei kommentteja: