Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 16. kesäkuuta 2012

Päivin nimijuhla

päivis: Tänään on Päivin nimipäivä. Muistin sen, ja en muistanut. Aamulla herättyä ei tullut mieleen, että ompas hauskaa kun voi viettää nimipäivää. Mutta kun sain varhaisen onnittelutekstarin, asia oli selvä.

Luulen, että ennen on nimipäiviä vietetty ihan eri tavalla kuin nykyään. Yksi Suomi-Filmin suosikeistani on Hilman päivät -niminen elokuva. Se antaa varmaan muine juonirakennelmineenkin oikein elävän kuvan siitä, miten entisaikaan oli tapana juhlia myös nimen päivää.

Toinen kaukainen muistikuva liittyy vuoteen 1972, kun olin sukulaisten luona Kiteellä leipomossa kesämyyjänä. Yrittäjäsukulaiset kuuluivat jonkin sortin Kiteen kermaan ja muistan miten Kiteen silmäätekeviä kokoontui sukulaisteni kotiin viettämään Maire-rouvan nimipäivää. Meno ei muistikuvani mukaan ollut yhtä hulvatonta kuin Suomi-Filmissä.

Nimipäiväni nousi Jormankin tietoisuuteen eilistä Keski-Uusimaata lukiessamme. Sehän julkistaa joka päivä nimipäiväsankarien nimet ja seuraavan päivän juhlijat myös. Oman nimeni lisäksi tänään on ainakin Päivän päivä. En ole ennen tiedostanut, että sellainen nimi on edes olemassa. Siitä sovelsimme ajatuksen, että jotkut vanhemmat saattaisivat antaa lapselleen nimeksi Aamu-Päivä ja toinen tyttäristä voisi olla Ilta-Päivä, sillä Aamu ja Ilta ovat myös naisten nimiä. Pieniä Aamuja taitaa olla olemassa, mutta Ilta lienee lähinnä jo iltaruskon ikään ehtineiden etunimi. Kieltämättä nuo nimiyhdistelmät kertoisivat lähinnä vanhempien kierosta huumorintajusta ja ikään kuin tarjottimella annetusta vihjeestä tuleville koulukiusaajille.

Ei kommentteja: