Veden kulutukseen suhtautuu aivan eri tavalla, kun sen käyttö on oleellisella tavalla rajoitettua. Meidän tapauksessamme rajana on reilut tuhat litraa vettä, joka joko kestää sen minkä kestää tai esimerkiksi nyt, sen on periaatteessa syytä kestää niin kauan kunnes Jorma tulee takaisin Thaimaan-reissultaan ja hakee taas säiliön täyteen. Teoriassa minäkin saisin meille vettä haettua, mutta käytännön näyttö siitä, että näin tapahtuisi, puuttuu toistaiseksi.
Jorma usein sanoo, ettei vettä tarvitse säästää. Haetaan lisää, kun se loppuu. Olen silti omassa veden käytössäni oppinut siihen, että en törsää. Pyykkiä pesen sitten, kun tiedän, että kone tulee täyteen. Ennen tuli pyykättyä huomattavasti huolettomammin. Yksi koneellinen pyykkiä tarkoittaa noin 60 litran vedenkulutusta, joten se tekee melkoisen loven vesisäiliössä. Astiat meillä tiskataan käsin, koska ei ole tiskikonetta. Käsin tiskaamiseen en ole ennenkään kuluttanut hirveitä vesimääriä. Tulevassa Duokodissa on ilmeisesti tiskikone, jonka käyttöön pätee sama sääntö kuin pyykinpesukoneeseenkin: pestään vasta kun on täynnä pestävää. Pihimmät astianpesukoneet kuluttavat vettä vain kymmenkunta litraa, joten edellistä ohjetta noudattaen konetiskaus on varmasti käsinpesua säästeliäämpi tapa. Pitääkin muistaa varmistaa, että astianpesukoneen valinnassa huomioidaan sen vedenkulutus.
Askeettistako? No ei, mutta Matkakodissakin vettä käytetään säästeliäästi. |
Olen tuosta ekokäymälästämme kirjoittanut ja sitä kehunut jo niin monet kerrat, että kai ruotsalaisfirma, joka Separettia valmistaa, saisi kohta alkaa maksaa minulle palkkiota. Mielenkiinnolla odotan Duokodin valmistumista, sillä siellä on tarkoitus testata hieman erilaista ekokäymälää nimeltä Mulltoa. Ruotsalainen on muuten sekin. Jos olen oikein käsittänyt Mulltoan toiminnan, siinä ei ole edes huuhdeltavaa pytyn kohtaa, joten säästyy sekin viisi vesidesiä viikossa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti