Ihan viehkeässä dokumentissa Kaarina Davis toteaa, että moni on sanonut haluavansa tehdä samoin, mutta kun ei voi siitä tai tuosta syystä. Davis pitää syiden selittelyä pötypuheina. Jos ihan tarkalleen ajattelee, todellisuudessa moni ei kuitenkaan varmaan haluaisi elää niin kuin oravanpyörästä pois hypännyt Davis. Hän kertoo, ettei elä työttömyyskorvauksilla tai sossun tuella. Rahaa tarvitessaan myy omaisuutta ja saa kai myös tuloja kirjoittamisesta ja ehkä jonkin verran luennoinnista. Tuloja saattaa hänen kertomansa mukaan ropsahtaa tilille kerran vuodessa ja sillä sitten on selvittävä taas vuosi eteenpäin. Arki kuitenkin hoituu pitkälti luontaistalouden avulla, kasvattamalla omat ruoka-aineet ja poimimalla luonnosta. Davis kuvailee, että palkka ei aina tarkoita rahaa. Hänelle palkkaa on muun muassa se, kun katkoo omatla maalta polttopuut ja raahaa ne mökin pihaan.
Davis on ammattinsa ja ikänsä - nelikymppinen - puolesta siinä mielessä turvallisessa asemassa, että jos asiat oikein huonosti menevät, hän voi palata takaisin oravanpyörään. Tähän tapaan hän itsekin dokumentissa tarinoi.
Dokumentin yksi tärkeä viesti oli kuitenkin ihmisen suhde luontoon. Kaarian Davisille se tuntui olevan osa niitä puuttuvia euron seteleitä, joita hän ei edes kaivannut. Hän vaikutti nauttivan luonnossa liikkumisesta ja lintujen tarkkailusta vähintään yhtä paljon kuin joku toinen ehkä nauttii shoppailusta tai paksusta lompakostaan. Yhteiskuntatalouden kannalta Davisin askeettisuuteen tähtäävä elämäntapa on tietysti huono malli muille, koska se ei kartuta kansantaloutta millään tavalla, mutta ympäristön kannalta hän on varmaan aivan kultakimpale.
Kotinsa voi rakentaa asuntoautoonkin. Sillä ei lopulta ole suurta väliä, mitä muut asiasta ajattelevat. |
On mukavaa, että ihmiset uskaltavat toteuttaa omaa näkyään hyvästä elämästä ja heistä myös kerrotaan television katsojille ja radion kuuntelijoille. Kaikkien Miljonääriäitien ja Unelmien poikamiesten tyhjänpäiväisen maailman rinnalla tarvitaan näitä kaarinadaviseja. Viimeksi mainittu muuten totesi mieleenjäävästi, että "onni on suhteessa linnunpönttöjen määrään".
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti