Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 23. tammikuuta 2012

Pekka Haavisto ja muut vihreät

Jono Pekka Haaviston vaalivalvojaisiin Urho Kekkosen
kadulla oli pitkä. Osa jonottajista joutui odottamaan
sisään pääsyään kauan aukaa.  
päivis: Eilen illalla olimme Jorman kanssa Pekka Haaviston vaalivalvojaisissa Tavastialla. Tunnetussa kulttuurikapakassa ilo oli ylimmillään ja nousi tietty kattoon asti "vaalivoiton" varmistuttua. Tänään vaalitulosta on ruodittu kaikissa medioissa ja tietysti kaikkialla siellä, missä vähintään kaksi ihmistä on kohdannut toisensa. Päivän suuri kysymys on se, kenelle ne antavat äänensä, joiden ehdokas ei päässyt jatkoon. Vai jättävätkö ehkä kokonaan äänestämättä.

Presidentin vaalitkin ovat poliittiset vaalit ja siitä voi rakentaa hyvän aasinsillan pohdinnalle, miten eri puolueiden kannattajat suhtautuvat asumiseen. Vihreäthän ovat tunnetusti monenlaisissa vaihtoehtotouhuissa mukana, mistä voisi päätellä, että myös asumisessa vihreät eivät ole niin kaavoihin ja normeihin kangistuneita kuin muiden puolueiden arvomaailmoja arvostavat. Erilaisissa asumisyhteisöissä asuvat ovat veikkaiukseni mukaan valtaosin vihreitä, vaikka kommuuniasumisen kulttuurin luojia Suomessa saattavatkin olla vasemmistolaisesti ajattelevat.

Jos kokoomuslaisten asumistapaa tutkittaisiin, saattaisi selvitä, että enin osa asuu omistamassaan asunnossa. Vanhastaan työväestöksi mielletty, poliittisesti vasemmalla laidalla oleva väki taas taitaa asustella ensisijaisesti vuokralla elleivät ole sitten vaikka Helsingin Käpylässä pientaloissa asuvaa vasemmistolaista kulttuuriväkeä. Vaikka voi olla, että vanhat myytit on syytä romuttaa. Eihän meillä enää edes ole aidosti työväestöä, elämäntapojen perusteella voisi ennemminkin sanoa, että valtaosa väestöstä kuuluu keskiluokkaan.

Asumista ei myöskään yksin arvoteta sen mukaan, onko koti oma vai toiselta vuokrattu. Ainakin Helsingissä on selkeästi alueita, joihin erityisesti halutaan. Joku haluaa hinnalla millä hyvänsä asua keskustassa, Kallio ja Hakaniemi ovat taas jo vuodet olleet trendiseutuja, joiden vetovoima on melkoinen. Alkujaanhan kyseiset kaupunginosat syntyivät Pitkänsillan pohjoispuolella asuvien työläisten tarpeisiin. Kun ennen yksiössä asui kokonainen perhe, nyt sinne perustaa sinkku oman kotinsa. Nähtäväksi jää, palaako Tarja Halonenkin Hakaniemeen, josta joutui 12 vuotta sitten lähtemään Mäntyniemeen. Enää ei muuten kukaan taida muistaa tai ei enää ainakaan muistuta, että Halosellakin oli "parisuhdeongelma" pyrkiessään presidentiksi. Oman muistikuvani mukaan presidenttiys aiheutti paineen mennä vihille Pentin kanssa.

Ei kommentteja: