Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Elän siis olen...

jormas: Aikoinaan join paljon viinaa. Enkä viihtynyt kerrostalossa. Siitä olivat hyvillään kaikki ketkä asuivat samassa talossa ja varsinkin rapussa. Paitsi niin sanottuna rahapäivänä ne, jotka joivat yhtä kohtuuttomasti.Kun join viinaa, kuuluin 10 % väestönosaan, joka joi ja juo valtion viinoista puolet ja kun lopetin juomisen, kuuluin 10 % väestönosaan, joka ei juonut lainkaan. Enkä edelleenkään viihtynyt kerrostalossa. Kun join miten join, en ollut talossa kuten muut ja kun en juonut lainkaan, en ollut talossa kuten muut. En kokenut kuuluvani kerostaloon. Laitoin asuntoni oven kiinni sisäpuolelta tai ulkopuolelta, koin olevani erilainen ja yksin. Juomisen lopettamisen ja itsetunnon eheytymisen jälkeen erilaisuus tosin vuosien saatossa muuttui ainutlaatuisuudeksi, sillä oivalsin, että hulluus tai huonommuus ei ala siitä, jos pitää korkin kiinni.
Ei kuitenkaan tarvittu kuin kerrostalon pihatalkoot saunaoluineen, niin olin keskustelun kohteena. Jos perustelin päihteettömyyttä osana elämän raittiutta, balansia itseni ja luomakunnan kanssa, jota olen halunnut elämääni mieluummin kuin päihteitä, olin kiihko sitä tai kiihko tätä, jonka ei edes toivottu osallistuvat talon yhteisiin rientoihin. Mutta jos sanoin, että olen alkoholisti ja siksi en halua ottaa ensimmäistäkään ryyppyä, sain säälinsekaista ymmärrystä, joka puettiin ylhäältä tulevien katseiden muotoon. Voi reppanaa, mutta sinällään hienoa, että olet päässyt viinasta eroon ja olet ymmärtänyt itsekin, että koska et voi jouda siten miten me, niin joudut olemaan kokonaan ilman: "Se on silloin viisasta, sillä jokaisella ihmisellä on omat heikkoutensa."
Koin kerrostaloasumisen sellaiseksi, että siitä ei koskaan voisi muodostua minulle kodinomaista asumista, ikään kuin yhteisöä, johon halusin kuulua.
Kaikilla ei ole mistä valita
Niinpä vuosien saatossa olen osaltani ollut perustamassa monia puolimatkankoteja, joissa olen itsekin asunut ja voinut kokea kuuluvani yhteisöön. Tässä niistä yksi: http://www.jklkl.fi/index.php?id=338. Kodittomuudesta, kuten monesta muustakin aiheesta voisin kirjoittaa kirjan. Asumisen normittaminen on kertakaikkiaan minulle käsittämätön juttu, Jos asut yhteisössä, jossa sinulla on se yksityisyys esimerkiksi oman huoneen muodossa, jonka koet hyväksi ja riittäväksi, mutta jaat ja haluat jakaa muita käytössäsi olevia tiloja, kuten keittiön ja niin edelleen, olet Kelan asumistukien karsinnan kohteena. Jos jaat saman tilan puolisosi tai lapsesi kanssa, on se viranomaisten mielestä ok, mutta jos jaat sen kaverisi tai ystäväsi kanssa, rankaisee yhteiskunta sinua välittömästi. Ehkä jatkan aiheesta joskus ja varsinkin, jos joku kommentoi, sillä se on helppoa, kun katsotte sivun yläreunasta ohjeet.
Joka tapauksessa lähes kaikki asumismuodot ovat parempia kuin kodittomuus tai asunnottomuus. Toki Suomessakin on paljon sellaisia, jotka valitsevat kadun mieluummin kuin esimerkiksi asuntolan.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

En tarkalleen tunne Kelan käytäntöjä asumistukeen liittyen, mutta uskon kyllä, että asia on mainitsemallasi tavalla (valitettavasti.)

Kuitenkin tiedän porsaanreikiä esimerkiksi opiskelijoiden tukiin liittyen ja tunnen hyvin myös ihmisiä jotka näitä porsaanreikiä (mielestäni aivan oikeutetusti) käyttävät hyväkseen.

Esimerkiksi Kelan opintotukikäytäntö menee jotakuinkin seuraavasti:
Vanhempien tulot vaikuttavat opintotuen suuruuteen, asut heidän kanssaan tai et MIKÄLI olet siviilisäädyltäsi naimaton. Selittämättäkin varmasti porsaanreiän asiasta löytää, eli eikun naimisiin esimerkiksi opiskelutoverin kanssa. Minulla on kaksikin hvyää ystävää jotka ovat virallisessa avioliitossa saman sukupuolen kanssa (molemmat heteroita ja itseasiassa seurustelevat naisen kanssa), yksikertaisesti siitä syystä, että tällä järjestelyllä he saavat Kelan tukea n. 300e / kk enemmän kuin olemalla pelkästään naimattomia. Järjetön systeemi, eikö? Kyseisestä asiasta oli jokunen kuukausi takaperin mielenkiintoinen parisivuinen kirjoitus City lehdessä. Kannattaa lukaista, jos saat käsiisi.

Toivotaan, että ihmiset heräävät ja äänestävät sitä oikeaa johtamaan kansaa.

For life kirjoitti...

Morjens. En kyllä pääse oikein kiinni siihen mitä mahtanet tarkoittaa, että on oikeutettua käyttää hyödykseen porsaanreikiä asumistukia saadakseen. Minusta selvittämäsi käytäntö vaikuttaa petokselta. jormas

Anonyymi kirjoitti...

Kirjoitathan omassakin tekstissäsi siitä kuinka mieletön Kelan asumistukikäytäntö on. Toki se on jokaisen oma valinta käyttääkö näitä porsaanreikiä hyödykseen, tietysti laittomasti. Itse en ole ikinä Kelan asumistukea (tai opintotukea, jossa kirjoituksessani puhuin) saanut, joten ei ole ollut tarvetta syyllistyä rikokseenkaan, mutta rehellisesti sanottuna en voi kyllä tuomita juurikin esimerkkinä vähävaraisia opiskelijoita, jotka tätä porsaanreikää hyödyntävät.

Ajatellaan asiaa nyt ihan realistisesti. Ajattele olevasi opiskelija joka on kotoisin esimerkiksi Helsingistä. Et saanut jatkokoulutuspaikkaa omalta paikkakunnalta suurien hakijamäärien vuoksi, joten jouduit muuttamaan, sanotaan nyt vaikka rovaniemelle opiskelemaan. Rovaniemellä sinulla ei ole sukulaisia, ystäviä, asuntoa, työpaikkaa, käytännössä mitään, miten toimit? Helsingissä opiskellessasi asiahan ei olisi ongelma, aina voisi muuttaa esimerkiksi vanhempien luoksa, elää heidän pöydän antimista ja ehkä saada heidän kauttaan hieman taskurahaakin (näin siis parhaassa tapauksessa, kaikillahan asiat eivät niin hyvin ole). Rovaniemellä saat opiskelijan soluasunnon ja kelan normaalin asumistuen asuntoon, omavastuuksi vuokranmaksuun jää esimerkiksi 50€ / kk. MIKÄLI et ole avioliitossa, saat Kelan opintotukea joka on sidottu vanhempiesi tuloihin, pahimmassa tapauksessa muutaman kymmenen euroa kuukaudessa. Taas mikäli menet avioon, tuki nousee, niinkuin aikaisemmin kerroin.

Mikäli valtio, tai päättäjät tai mikä hyvänsä taho on todella järkeillyt asiasta näinkin käsittämättömän hankalan niin ainakaan minä en voi tuomita henkilöitä, jotka em. porsaanreikää käyttävät hyödykseen.

For life kirjoitti...

Siitä olen samaa mieltä, että asumistukijärjestelmässä on paljon korjaamisen varaa. Minulla on kyllä sellainen käsitys, että opiskelijoidenkin asumistukeen vaikuttaa muun muassa ikä sekä se onko tosiasiallisesti asunut, omassa itsenäisessä taloudessaan.

Anonyymi kirjoitti...

Asumistukeen kyllä, mutta puhuinkin nyt opiskelijalle maksetusta opintotuesta.

Sellainen idea tuli mieleen, että saisikohan tänne sivuille jonkunlaisen erillisen keskustelualueen? Varmasti enemmän ihmisiä voisi ottaa eri asioihin kantaa kun kommentoituja tekstejä tai niissä käytyjä keskusteluja ei tarvitse kaivaa erikseen jokaisen blogikirjoituksen takaa.

For life kirjoitti...

Toki saa ja ideakin sinällään on hyvä. Blogillamme on kuitenkin vielä niin vähän aktiivisia kirjoittajia tai kommentoijia, joten niin sanottua kuollutta kirjainta ei mielestäni kannata perustaa. Nimittäin ennen tätä kanssasi käytävää keskustelua, ei vuoropuhelua ole juuri syntynyt, vaikka blogiaiheet ovat varsin laidasta laitaan. jormas

Anonyymi kirjoitti...

Ehkäpä käyttäjämäärä ajan myötä lisääntyy, uskoisin näin. Mainitsemani tapa voisi vain olla yksi tapa saada se lisääntymään, tai jos ei lisää lukijoita niin ainakin aktivoida olemassaolevia.

For life kirjoitti...

Minä hieman kokeilin Googlen kanssa ja laitoin hakusanoiksi tässä tapauksessa "elän siis olen" ja myös siten, että laitoin blogistamme kirjanmerkiksi kirjoituksen, jota olen kommentoinut ja ainakin minulle käytäntö toimii loistavasti. Joten sorry yksinkertaisuuteni, sillä en oikein ymmärrä ongelmaasi. jormas