Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 18. tammikuuta 2012

Jorzza Jokilaaksossa

jormas: poimin tähän alle ystäväni tai niin ainakin toivon, Jorzzan blogikirjoituksen, jonka hän on kirjoittanut matkallaan Brasiliaan. Harvoin pitää, sinällään oikein hyvä kirjoitus niin paljon asiavirheitä sisällään. Joten olkaatte hyvät. Jorzzan blogi muuten löytyy tässä osoitteesta ja linkki on myös etusivullamme otsikon "Näitäkin seuraaamme" alta: www.jorzzan.blogspot.com

Tammikuun 15. sunnuntai

Tuusula
Suoniityn tila
Suoniityntie 35

YÖMAJA
Saapuessani Suomeen itsenäisyyspäivän aikaan pääsin kotaan yöksi ennen matkan jatkamista koti-Savoon. Ystäväni Jorma asustelee Päivis-vaimonsa kanssa. Halusin tavata jälleen ystäviäni ja varsinkin kaimaani Jormaa. Jormat ovat usein merkittäviä henkilöitä, kuten keihäänheittäjä-Jorma ja Nokia-Jorma ja tämä uudehko ystäväni sininauha-Jorma. Myös hän on merkittävä henkilö alan piireissä, sosiaalineuvos ja ex-toiminnanjohtaja. Jorman ja Päivin häissä nähtiin mm nykyisistä presidenttiehdokkaista Sauli ja Pekka, joita ounastelin tulevissa vaaleissa toiselle kierrokselle menijöiksi kilvassa. Näin ounasteli myös tämä onnellinen pari. Tunsin jälleen olevani itseäni paremmassa seurassa, mutta viihdyin silti.Todennäköisesti näiden ystävieni kautta pääsen tutustumaan paremmin Suomen tulevaan presidenttiin joillakin yhteisillä puutarhakutsuilla ja minäkin saatan saada vihdoin kutsun linnanjuhliin. Ken elää, näkee!

Ystäväni asustelevat Jokilaakso-nimistä tilaa sen mukaan kun matkustelultaan ehtivät. He olivat juuri palanneet kuukauden matkalta Aasiasta ja heidän seikkailuaan voi seurata myös blogisivustolta. Sain hyviä neuvoja myös tänään alkavaa Brasilian-matkaani varten; he kun ovat silläkin suunnalla kierrelleet. Yhdessä Jorman kanssahan olen kierrellyt moottoripyörällä, linja-autolla ja junalla Thaimaassa, mistä olen kirjoitellut aikaisemmin blogissani. Olli Karinniemi on haastatellut aikaisemmin Jormaa tämän ollessa vielä Sininauhaliiton toiminnanjohtaja, nykyään hän on jo puolieläkkeellä, mutta painaa vielä tosissaan uusien projektien parissa. Näin Olli haastattelussaan:

Tuhansien tähtien hotelli

Jorma Soini on loputtoman kiinnostunut tietotekniikasta. Kannettava tietokone ja kommunikaattori on aina käden ulottuvilla. Läsnäolo on hänelle tärkeää! Kuva Olli Kariniemi
Jorma Soini on yksi niistä henkilöistä, jotka tekevät hartiavoimin työtä asunnottomuuden poistamiseksi pääkaupunkiseudulla. Hän on toimitusjohtajana Sininauhasäätiössä, joka on valtakunnallinen, erilaisiin asumisen tarpeisiin keskittynyt tuetun olemisen, tekemisen ja asumisen ammattilainen.

Tällä hetkellä säätiöllä on 80 asuntoa eri puolilla pääkaupunkiseutua, joista kaikki ovat tuetun asumisen piirissä. Tämän lisäksi se on solminut Nurmijärven, Tuusulan ja Järvenpään kanssa sopimukset sosiaalisen isännöinnin palvelujen järjestämisestä kuntien osoittamille asiakkaille.

Kulkurista kodittomien asuttajaksi

Kysyn Soinilta, miksei Suomessa, jossa kauppakeskuksia syntyy joka niemeen, notkoon ja saarelmaan, saada koteja kaikille. Rajaan kysymystäni toteamalla, että kysyn nimenomaan syrjäytyneiden asunnottomuudesta. Tiedän, ettei asunnottomuus ole pääkaupunkiseudulla pelkästään syrjäytyneiden ongelma. Vajaa kolmannes Helsingin asunnottomista on koulussa tai työssä käyviä nuoria ja aikuisia. Heidän asunnottomuutensa syy on usein elämän muutos, kuten muuttaminen pois kotoa tai avioero.

- Unohdetaan raha. Asunnottomuuden syyt ovat asenteissa. Olemme suvaitsemattomia. Se, että ongelmat kärjistyvät pääkaupunkiseudulla, jossa ihmiset elävät toistensa lähellä, osoittaa sen. Omalle reviirille ei hyväksytä syrjäytynyttä, joka on erilainen.

- Jos hän on saanut asunnon, alkaa vyörytys, jonka tarkoituksena on palauttaa hänet takaisin kadulle. Suurten kaupunkien ulkopuolella on enemmän väljyyttä ja siellä hän saa elellä asunnossaan rauhassa ilman häätöuhkaa.

Hetkinen, hetkinen. Pitäisikö minun sietää naapurin seinän takana öisin kukkuvaa syrjäytynyttä, joka ei osaa yhteisöelämän aakkosia?

- Eikö ole niin, että sietämisemme on valikoivaa. Syrjäytynyt on helppo kohde, sillä hänestä voidaan uskoa ihan mitä vaan. Häneen sovelletaan nollatoleranssia, muihin ei.


Mitä sitten teimme Jokilaakso-tilalla? Keskustelimme paitsi matkailuun liittyvistä asioista ja kävimme lenkillä koiran kanssa ja kokeilin Jorman monitoimitraktoria ja söimme joulukinkkua, jota olen kuljettanut jouluaatosta asti mukanani Skodan takatilassa. Me molemmat Jormat kehuimme possua vielä varsin mainioksi evääksi. Luut ja nahat jätin aamulla perheen mainiolle koiralle seuraavan viikon eväiksi!
Vieressä Jorman suunnittelema lämpöeristetty kontti, joka toimii perheen sosiaalitilana. Sisällä on mm suihkutilat, wc, pesukone- ja kuivausrummut, tiskipöytä ja runsaasti varastotilaa. Lisäksi sisällä on kuution kokoinen makean veden säiliö. Tällaisiin asuntoihin on ehkä tulevaisuudessa mahdollisuus yhteiskuntamme pahiten syrjäytyneillä jäsenillä. Jorma kävi vaimonsa kanssa joku aika sitten tutustumassa Amsterdamin konttitarjontaan kyseisellä alalla.
Jorma itse asustelee asuntoautossaan Päivis-vaimonsa kanssa. Kesäisin auto liikkuu liukkaasti Suomessa ja myös maamme rajojen ulkopuolella. Vespa-skootteri kulkee mukavasti Jorman suunnittelemassa kuljetustelineessä. Suurkaupungissa on kätevämpää jättää iso asuntoauto kaupungin laitamille ja jatkaa ydinkeskustaan ostoksille tai kahville Vespalla!
Jorma kyyditsi minut lentokentälle Vantaalle, mistä jatkan tänään Madridiin ja huomenna edelleen Brasiliaan. Kevään korvilla lupasin palata Jorman vierasmajaan uusien eväiden kanssa.

 

Ei kommentteja: