Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 3. joulukuuta 2011

Joulutarina 3. päivä

jormas: Jokilaaksossa jäätiin oikein illalla aivan yötä myöten pohtimaan, että olisiko Joulupukki joutunut peräti osamaksukierteeseen muidenkin osamaksujensa kanssa. Ennen tontut tekivät nimittäin pajalla sesonkiaikaan kovasti pitkiä päiviä ja sitten vastaavasti kesäaikaan oli enemmän vapaata. Kesällähän ei tontuilla ole oikeastaan muuta tehtävää, kun seurata lasten, mutta varsinkin aikuisten joulunaluslupauksia, jolloin kaikki lupaavat olla kovasti kilttejä koko vuoden. Lapset sitä ovatkin aina kun muistavat, vaan toisin on aikuisten laita. Kiltteys ei ole heillä aina kurssissa, vaikka olisi muistissakin.
Joka tapauksessa tontutkin ovat nykyisin  ammattiyhdistysliikkeen aktivistien ansiosta tarkasti lakisääteisessä työajanseurannassa, joka ei ympäripyöreitä työpäiviä joulun allakaan oikein hyväksy. Näin pajan oma tuotanto ei ole aina riittänyt tyydyttämään ihmisten lahjojen tarpeita ja Joulupukki on joutunut ostamaan lapsille lahjojakin osamaksulla. Pajalla on ollut aiemmin sesonkiaikaan apuna myös thaimaalaisia marjanpoimijoita Lapin lakkasoilta, jotka ovat jääneet pukin avuksi korjattuaan marjasadon. Sekin on nykyisin vaikeutunut koska maahanmuuttopolitiikka on tiukentunut ja oleskeluviisumeille ei ole oikein saatu jatkoja pukin pajalla työskentelemiseksi. Joulupukkiin uskovat tietävät sen johtuvan kuitenkin vain siitä, että viisumeita myöntävät, tai jättävät myöntämättä aikuiset, jotka eivät itse usko koko pukkiin. Tai ainakin sanovat niin.  Se onkin merkillistä Niilo-koiran mielestä, sillä lahjat tuntuvat heillekin kelpaavan kummasti joulupukin tuomana.

Vaan mikähän mahtaa olla Petteri-poron laita, tuumivat kanit Ykkönen ja Kolmonen? Jos Petterillä ei ole reessä kuin jalakset, niin kuinka pukki voi laskeutua ilmojen teiltä, jos ei ole lunta? Jokilaakso sijaitsee Helsinki-Vantaan lentoaseman kiitoradan alla., joten normaalisti lumiaikaan seuraamme täältä kiitoradan alta myös Petteri-poron nousuja ja laskuja kentälle. Nyt aamuisin seuraamme puoli kahdeksan, kun keltainen DHL:n iso postikone tuo kirjekuorman Joulupukille maailman lapsilta Vantaalle, josta Finnair ne sitten jatkotoimittaa Korvatunturille.

Jokilaakosssa päätettiin varmuuden vuoksi selvittää tarvitseeko Petteri rekeensä pyörät ja saadaanko ne lainaksi lentokentän lentokoneista. Jonkun on pakko näin tehdä, sillä Pekka Pouta todettiin yhdellä joukolla varsin epäluotettavaksi sääolojen povaajaksi. Ja entäpä, jos hän povaa lumetonta joulua? Jos pyörille on rekeen tarve, niin toimitamme ne Korvatunturille hyvissä ajoin ennen joulua, sillä lentokoneella niitä ei voi toimittaa, koska pukin pajan kiitoradalle ei voi laskeutua kuin lentävillä poroilla. Samalla voidaan kysyä pukilta tarvitsiko hän velkaneuvontaa tai peräti velkasaneerausta.

Ei kommentteja: