Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 10. marraskuuta 2011

Minne Guggenheim-museo?

päivis: Suunnitelmat ja toiveet saada Guggenheim-museo Suomeen elävät yhä. En ole seurannut prosessia juuri mitenkään, joten en tiedä tasan tarkkaan, mihin museo haluttaisiin sijoittaa. Muistelen, että joihinkin niin sanottuihin hyviin paikkoihin kuitenkin. Ehkä se olisi esimerkiksi Katajanokan laivaterminaalin alue, jonne on haluttu aikaisemmin sijoittaa myös muun muassa ristin muotoinen lasihotelli.

Miksiköhän tällaisia uusia ja arvokkaita arkkitehtuurikohteita halutaan aina mallata paikkoihin, joissa jo muutenkin on arvokiinteistöjä? Miksi pönkitetään lisää sitä, että jokin osa kaupungista on upeampi kuin jotkut muut alueet? Katajanokalta löytyy jo nyt kenties hienompi jugendrakennusten kokonaisuus kuin mistään muualta Helsingissä. Eiran Huvilakatua on usein mainostettu komeimmaksi kohteeksi, mutta sitä se ei ehkä sittenkään ole. Asiaa voi arvioida käymällä vaikkapa Katajanokan Luotsikadulla.

Miksi Guggenheim-museota tai ylipäätään jotain uutta ja komeaa, ei voida sijoittaa paikkoihin, jotka selvästi tarvitsevat jotain henkeä kohottavaa. Pääkaupunkiseudulta löytyy pilvin pimein aneemisia ja alakuloisia kaupunginosia, jotka ilman muuta ansaitisisivat omat Guggenheiminsa. Mutta ilmeisesti meillä halutaan entisestään kyykyttää niitä, jotka joutuvat asumaan lähiöissä, joista ei hakemallakaan löydä mitään silmää hivelevää. Voi vain kuvitella, mikä piristysruiske vaikkapa Guggenheim-museo olisi lähiössä, jossa liiketilat ammottavat tyhjyyttään ja jos jotain palveluja löytyy, ne ovat kaljakuppiloita, pizzerioita ja rupusia halpahalleja.

Ei kommentteja: